info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Zoek je een handgemaakt cadeau? Stap dan naar binnen in het Infopunt Duurzaam Doen

In het Infopunt Duurzaam Doen zijn sinds kort handgemaakte en duurzame producten te koop, gemaakt door mensen die werken bij Pand 17 in Vollenhove. Het gaat om leuke en handgemaakte cadeaus, zoals vogelhuisjes en insectenhotels, stoof- en broodzakken, kaarsen en een boter-kaas-en-eierenspel. Het is de start van een mooie samenwerking tussen twee organisaties die allebei een bijdrage willen leveren aan een meer duurzaam leven en verantwoorde productie.

Pand 17 is een sociale broedplaats, een creatief atelier en een ambachtelijke werkplaats. Het is een onderdeel van Stichting JY, een kleinschalige zorgaanbieder. ‘Iedereen kan hier aan de slag en andere mensen ontmoeten. Pand 17 is dé werk- en ontmoetingsplek van Vollenhove. Iedereen die bij Pand 17 komt, wil graag op zijn manier een steentje bijdragen aan de maatschappij en hun lokale omgeving. Iedereen is welkom, waardoor er een grote diversiteit aan mensen dagelijks samenwerken. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, gepensioneerden, vluchtelingen, schoolverlaters, buurtbewoners maar vooral unieke mensen met allemaal hun eigen talenten en mogelijkheden’, legt Els Dikken van Stichting JY uit.

Slim hergebruik
Van alles wordt er gemaakt door de mensen van Pand 17: verse huisgemaakte soep en diverse baksels, maar ook spullen gemaakt van hergebruikt materiaal, zoals een houten krukje gemaakt van pallethout. Ook dat is te koop in het Infopunt Duurzaam Doen. ‘Wij vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan verantwoorde consumptie en productie, op een manier die bij ons past. We kijken of we spullen een tweede leven kunnen geven en hoe we materiaal slim kunnen hergebruiken’, vervolgt Els.

Zelf in actie komen
Haar collega Marloes Wijermars wijst erop dat Stichting JY en Duurzaam Steenwijkerland een gezamenlijke duurzame opdracht hebben. ‘Dat is wat ons bindt. We kunnen elkaars verhaal versterken en samen het verschil maken. In het Infopunt kunnen mensen terecht voor informatie en advies. Met onze producten kunnen ze direct zelf in actie komen. Denk aan de stoofzak, waarmee je gas bespaart en de broodzak zodat je minder plastic gebruikt. Of onze vogelhuisjes en insectenhotels om de biodiversiteit te bevorderen.’

Nieuw publiek
‘We merken dat mensen voor onze etalage staan en geïnteresseerd lezen wat er hangt, maar nog niet altijd de stap zetten om bij ons naar binnen te lopen voor een praatje of informatie en advies. Door de verkoop van deze producten hopen we nog meer mensen of een ander publiek te bereiken. Vandaar dat we gekozen hebben voor deze laagdrempelige en duurzame samenwerking met Pand 17’, verklaart Robbert Vlagsma van het Infopunt Duurzaam Doen.

(Foto: Martine Sprangers)

Related Posts

Leave a Reply