info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Voedseltuin Steenwijk-West

In Steenwijk-West aan de Van Goghstraat vind je een voedseltuin waar iedereen welkom is. Deze tuin is aangelegd door vrijwilligers van wijkvereniging Steenwijk-West en Stichting Duurzaam Steenwijkerland. Wandel door de tuin, bewonder wat er groeit en bloeit. Pluk voor eigen gebruik een trosje of een bakje vol. Geniet van de bloemen en de insecten, van de geuren en kleuren.

Verse ingrediënten
De tuin in Steenwijk-West aan de Van Goghstraat is voor iedereen toegankelijk. Je vindt hier allerlei soorten planten. Van fruitbomen tot bollen en van verse kruiden tot aardbeien. Verse ingrediënten pluk je hier in het seizoen helemaal gratis.

Meer opbrengst met minder moeite
Samen met de wijkvereniging Steenwijk-West maken we hier een voedselbos in het klein mogelijk:

  • Diversiteit – Je vindt hier allerlei soorten planten. Van fruitbomen tot bollen en van verse kruiden tot bessen. Bloeiende planten maken het voedselbos kleurrijk. Om de bodem voedzaam en onkruidvrij te houden, staan er groenbemesters.
  • Rust – De natuur gaat zoveel mogelijk z’n eigen gang. We spitten of schoffelen daarom niet en het blad blijft liggen. Het lijkt misschien wat rommelig, maar dat is het niet.
  • Samenwerking – De verschillende planten, schimmels, insecten en bodemdieren werken samen. Zo komt er voeding vrij voor de planten, blijven ze sterk en bieden ze elkaar bescherming.
  • Gelaagd – Van hoge bomen tot lage struiken. Van appels naar aardbeien en tussendoor verse kruiden. Het is dus geen standaard moestuin, maar een voedselbos in het klein.

Insectenhotel
Om de biodiversiteit te bevorderen, staat er in de tuin een insectenhotel. Dit hotel biedt onderdak aan allerlei nuttige insecten. Zoals wilde bijen, lieveheersbeestjes en vlinders. Ze kunnen er hun eitjes leggen en overwinteren. Insecten zijn heel belangrijk in deze tuin. Ze bestuiven bomen en planten, zijn voedsel voor vogels en andere insecteneters en ruimen dood materiaal op.

Tuincafé
Iedere eerste zaterdag van de maand is er een gratis Tuincafé. Op zaterdag 6 juli van 10.30 tot 12.00 uur ben je hier van harte welkom. Maak kennis met de vrijwilligers, wandel door de tuin, bewonder wat er groeit en bloeit, geniet van een kopje koffie/thee en kom meer te weten over geveltuintjes.

Gratis tuintips
Ook een voedseltuin in je eigen tuin? De tuincoaches van Stichting Duurzaam Steenwijkerland denken graag met je mee. Meld je aan voor het gratis spreekuur.