info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Vegan ovenschotel voor 2

vegan ovenschotel

De zevende editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel vindt plaats van 3 tot en met 9 maart. Hoe jij kunt meedoen? Door deze week vlees en zuivel te laten staan! Vlees en zuivel hebben een enorme impact op het klimaat. Terwijl je het heel makkelijk kan vervangen. Een groot verschil voor de planeet en een kleine moeite voor jou. Om je te inspireren delen we een lekker en makkelijk recept van tuincoach Helga Schmitz.

Dit heb je nodig

  • 300 gr kruimige aardappelen
  • 200 gr knolselderij
  • 250 ml groentebouillon
  • 2 el edelgistvlokken (kaasvervanger)
  • 1 ui
  • 1 winterwortel
  • 1 pastinaak
  • ยฝ prei
  • 2 handjes bloemkool
  • 2 handjes broccoli
  • 200 gr spinazie
  • 1 handje walnoten
  • 1 el citroensap
  • 2 el agavesiroop
  • 1 tl gemalen anijszaad of kerrie
  • 250 gr paddenstoelen
  • 1 el ketjap manis
  • 2 el platte peterselie
  • 2 el paneermeel
  • Peper & zout
  • Olie

Zo maak je het
Schil de aardappelen, kook ze gaar en giet af. Schil ook de knolselderij en kook gaar in de groentebouillon. Bewaar de bouillon. Stamp de aardappelen met de knolselderij en voeg beetje bij beetje de bouillon toe tot je een mooie puree hebt. Breng op smaak met peper en zout. Roer de edelgistvlokken er doorheen.

Edelgistvlokken
Plantaardige kaasvervanger die rijk is aan eiwitten en vezels.

Maak alle groenten schoon. Snijd de ui in grove parten, de wortel in dunne plakjes, de pastinaak in stukjes en de prei in ringen. Roerbak dit 5 minuten samen met de bloemkool- en broccoliroosjes in een scheut olie. Voeg de spinazie toe en laat slinken. Schep de grof gehakte walnoten er doorheen. Breng op smaak met citroensap, agavesiroop, anijszaad of kerrie, peper en zout.

Scheur de paddenstoelen (bijvoorbeeld oesterzwammen) in stukjes en bak ze goudbruin in wat olie. Breng op smaak met peper, zout en ketjap. Bestrooi met fijngehakte peterselie.

Beleg de bodem van een ovenschaal met de paddenstoelen. Verdeel hierover de groenten. Breng als laatste de laag puree aan en strijk glad. Bestrooi dit met een dun laagje paneermeel. Zet 30 minuten in de oven op 180 ยฐC tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Geniet van deze vegan ovenschotel voor 2!

Related Posts

Leave a Reply