info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Schoonmaakactie in Giethoorn

Schoonmaakactie in Giethoorn

Op naar een flinke vangst: zaterdag 15 juli schoonmaakactie te water in Giethoorn

Ewout Rijkaart woont in Giethoorn aan het Binnenpad. Regelmatig ziet hij mensen voorbij varen die afval achterlaten: ‘Het is zonde als er allerlei dingen in de natuur liggen. Giethoorn en de omgeving zijn zo mooi. Met weinig moeite kunnen we er zelf wat aan doen om het zo te houden. Daarom organiseer ik zaterdag 15 juli een schoonmaakactie op het water.’

Geadopteerd
‘Via een duurzaamheidsactie van mijn werk kwam ik bij Nederland Schoon terecht. Samen met mijn gezin heb ik een gebied in Giethoorn geadopteerd dat we schoonhouden. Waaronder de toegangsweg waar ik woon. Eén keer in de maand ga ik hier met de kinderen langs. Het geeft voldoening en is leuk om te doen.’

Dichtbij huis
‘Ik ben dichtbij huis begonnen met schoonmaken. Er komen hier veel mensen en de drukte in het dorp zie je terug in de hoeveelheid afval. Bij het binnenkomen en weggaan gooien mensen afval uit hun auto. Dat doen niet alleen de toeristen, ook lokale bevolking laat afval achter. Het gaat overigens wel goed met het leeghalen van afvalbakken. Alleen rond de uitvalswegen staat niks en dat belandt in de natuur. Voor mij is het een kleine moeite om tijdens een wandeling een vuilniszak mee te nemen.’

Plastic soep
‘Ik heb een punter en om de week zeil ik wedstrijden. Elke keer als ik op zondagochtend naar een wedstrijd vaar, zie ik allerlei troep in het water liggen. Als we zomers gaan zwemmen met de kids nemen we ook altijd rotzooi mee die we vinden in het water of op de bodem. Er is niemand eigenaar van dat afval. Ik heb in ieder geval nooit iemand gezien die dat opruimt.’

Samen voor een schone leefomgeving
‘Ik erger me aan de rotzooi en ruim het graag op. Iedereen kan heel makkelijk z’n steentje bijdragen om het schoon te houden. Steeds meer mensen doen dit gelukkig en dat vind ik mooi om te zien. Hoe meer mensen hiermee bezig gaan, al is het maar een klein stukje, hoe schoner onze leefomgeving wordt. Want des te beter we het schoonhouden, des te minder afval erbij komt.’

Ludieke schoonmaakactie
‘Ik wil zelf een keer een schoonmaakactie organiseren. Het is een kleine moeite en heel laagdrempelig. Het is belangrijk dat mensen bewust worden van alle rotzooi die achterblijft. Ook op het water. Daar let ik extra op als ik vaar. Er drijft van alles het riet in. Zoals flesjes, blikjes, plastic verpakkingen, bierflesjes en lege zakken chips. Ook op de bodem zie je afval liggen. Dus het is goed en leuk om ook een keer het meer en de kanalen in Giethoorn aan te pakken.’

Nat pak
‘Restaurant & Bootverhuur De Grachthof stelt kano’s en peddels beschikbaar voor de opschoonactie. Grijpers, vuilniszakken en dergelijke worden allemaal geregeld vanuit Stichting Duurzaam Steenwijkerland. Er is een volgboot waarop we het zwerfafval kwijt kunnen. Als je niet kan kanoën, is het misschien wel handig om droge kleding mee te nemen.’

Geef je nu op
‘We gaan met maximaal 20 mensen het water op. Dus meld je nu aan via info@dzst.nl. Dan reserveren we voor jou een plekje in de kano. We verzamelen zaterdag 15 juli bij het Binnenpad 97 in Giethoorn. Om 10.00 uur starten we en rond 12.00 uur zijn we klaar.’

Meld je aan voor een zwerfvuilteam
Wil jij je vaker inzetten voor een schone leefomgeving? Sluit je dan aan bij één van de zwerfvuilteams bij jou in de buurt. Stuur een mail naar info@dzst.nl en we brengen je in contact met één van de teams in Steenwijkerland of we zetten samen met jou een nieuw team op.

Foto: Ewout en zijn zoon met de vangst van de dag (gemaakt door Bertha van Dijk)

Related Posts

Leave a Reply