info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Schoon water wordt schaars, duur & kostbaar

Schoon water wordt schaars duur kostbaar

Handige tips voor thuis om water te besparen & zuiveren

Eén van de vier elementen. Soms zoet, vaker zout. Hier te veel, daar te weinig. Uit de hemel vallend of als bron. Gestuurd of vrij stromend. Golvend in eindeloze zeeën of als straal uit de kraan. Om te drinken, in te zwemmen, te vissen, op te varen, mee schoon te maken, akkers mee te besproeien. Veelzijdig, essentieel en ogenschijnlijk vanzelfsprekend.

Hoeveelheid & kwaliteit
De afgelopen jaren zijn er steeds meer zorgelijke berichten over de hoeveelheid water. De vraag neemt toe, maar er zijn minder bronnen beschikbaar voor schoon water. Is er straks nog genoeg voor alles en iedereen? Ook over de kwaliteit zijn zorgen. In Nederland is minder dan 1% van het oppervlaktewater schoon. Ons water hoort tot het meest vervuilde van Europa. En waterleveranciers trekken steeds harder aan de bel. Schoon water wordt schaars, duur en kostbaar.

Hoe komt dat?
Door het veranderende klimaat hebben we steeds vaker te maken met droogte en wateroverlast. Vervuiling van water ontstaat door industrie, landbouw en huishoudens. Er is veel te doen rondom vergunningen, de steeds complexere (gif)stoffen en er is weinig overzicht. Waterschappen, het ministerie, provinciën en de EU zijn druk bezig met het uitwerken van een nieuw beleid. En het is onwaarschijnlijk dat we de doelen van de kaderrichtlijn Water (EU wet uit 2000) halen. Deze richtlijn is van kracht in alle lidstaten en hierin staat: “Het water is chemisch schoon en ecologisch gezond”.

Kleine stappen met enorme impact
De discussie is breed, veelzijdig, langdurig en er is veel in beweging. Steeds meer bedrijven zetten groene stappen, omdat ze beseffen dat er zonder hun bijdrage geen transitie plaats kan vinden. En dat zijn processen van jaren. Daar gaat tijd en energie in zitten, op alle lagen van de samenleving. En ondertussen? Kunnen wij samen alvast iets doen! Kleine stappen met enorme impact.

7 tips om water te besparen

  1. Gebruik een teiltje om in af te wassen, dan gebruik je minder warm water. Heb je een vaatwasser? Zet ‘m aan als die helemaal vol is en kies voor de eco-stand.
  2. Probeer niet langer dan 5 minuten te douchen en zet de kraan tijdens het tandenpoetsen even uit. Als je de kraan 2 minuten laat lopen, kost je dat namelijk 10 liter water.
  3. Plaats een waterbespaarder in je douchekop en kranen, want daarmee bespaar je gas én water. Deze waterbespaarders haal je gratis op bij het Infopunt Duurzaam Doen.
  4. Was als de trommel vol zit en kies voor de eco-stand op de wasmachine in plaats van een standaardprogramma.
  5. Plaats een regenton en gebruik het water dat je opvangt voor de tuin.
  6. Kies eens voor een vegetarische of plantaardige maaltijd, want daarmee bespaar je liters water.
  7. Duurt het even voordat er warm water uit de kraan komt? Vang dit koude water op in een emmer en gebruik het bijvoorbeeld om aan de planten te geven.

3 tips om water te zuiveren

  1. Koop kleding zonder plastic, zodat dit niet als microplastic in het riool terecht komt bij elke wasbeurt. Denk bijvoorbeeld aan bio-katoen of linnen.
  2. Kies voor biologische groenten en fruit en vermijd zo gifstoffen en bestrijdingsmiddelen.
  3. Scheid jouw afval zodat het in de juiste grondstoffenketen terugkomt en niet in de waterzuiveringsinstallaties.

Win met jouw tip een regenton
Heb jij ook een tip die in dit rijtje past? Laat het ons weten! Mail jouw tip om water te besparen en/of te zuiveren naar info@dzst.nl. Dan maak je kans op 1 van de 3 duurzame regentonnen.

Gratis bespaarwaaier & energiecoach
Nog meer tips om energie te besparen? Haal de gratis Bespaarwaaier op bij het Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk. Deze waaier staat vol leuke ideeën om gemakkelijk water én energie te besparen. Of maak een afspraak met de energiecoach voor een gratis adviesgesprek aan huis. Alle informatie en het aanmeldformulier vind je hier.

Related Posts

Leave a Reply