info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Red de egel in Steenwijkerland

Red de egel in Steenwijkerland

Het gaat slecht met de egel. In tien jaar tijd is 50% van alle egels verdwenen. Ze raken uitgehongerd, worden vergiftigd of overreden. Ze hebben jouw hulp dus hard nodig. Gelukkig hebben de egels in Tuk een veilig thuis in de tuin van Alieke Hoogma en haar gezin. Help ook mee en red de egel in Steenwijkerland!

Zelfgemaakt egelhuisje
Alieke maakte eerder dit jaar een egelhuisje van stenen, bladeren en takjes: ‘Helemaal niet met de verwachting dat het effect zou hebben, maar een tijdje geleden zag ik dat er allemaal blad voor de ingang lag. Toen ik goed ging kijken, keek ik zo in het gezicht van de egel. Anderhalve week geleden zagen we de jongen voor het eerst. Toen was het één en al extase hier.’

Egelverzorgster
Dochter Noor is de grote dierenvriend en egelverzorgster van het gezin: ‘We hebben vijf baby egeltjes en één is onze vriend. Die is niet bang en komt zo naar je toegelopen.’

Gescharrel in de tuin
De egels hebben een vaste routine verteld Alieke: ‘Rond de middag komen ze naar buiten. Dan scharrelen ze door de hele tuin. Daarna waggelen ze allemaal weer naar hun huisje en gaan ze slapen.’

Voerhuisje
‘Naast het verblijf hebben we ook een voerhuisje gemaakt van een plastic bak. Daarin staat een schaaltje met kattenvoer, want dat eten ze het liefst. Door de kleine opening kunnen katten er niet bijkomen. We hebben ons helemaal verdiept in de egel en leren allemaal nieuwe dingen.’

Pas op: overstekende baby egeltjes
‘Ik moet er niet aan denken dat ze platgereden worden. Dus daar doen we ons best voor. Op de stoep voor onze woning hebben we twee bakken geplaatst om het voorbijkomend verkeer te waarschuwen.’

Help egels in je tuin & buurt
In tuinen vinden egels voedsel en kunnen ze schuilen. Door in je tuin egels een handje te helpen, hoeven ze minder afstand af te leggen om eten te vinden. De kans is dan kleiner dat ze een weg moeten oversteken. Maak je tuin daarom egelvriendelijk. Plaats of bouw een egelhuis, zorg voor een paar rommelhoekjes en voedsel. Zo maken we samen van heel Steenwijkerland een thuis voor egels.

5 tips voor een egelhuis

  1. Zet het huisje op een beschutte plek, want egels gaan graag ongezien hun huisje in en uit. Zorg dat de opening niet naar het noorden of noordoosten is gericht.
  2. Vul het egelhuis met natuurlijke materialen. Denk aan droge bladeren, takjes, mos, gras en/of hooi. Zo voelt de egel zich snel thuis.
  3. Plaats het huisje in september of oktober in je tuin. Dan kan de egel alvast wennen. Van december tot april is de egel in winterslaap. In het voorjaar kan het huis goed gebuikt worden als nestplaats.
  4. Hoe weet je of het huis bewoond is? Let op pootafdrukken, drolletjes of verschoven bladeren. Til het huisje niet op, want dan schrikt de egel en komt waarschijnlijk niet meer terug.
  5. Eventueel kun je wat eten neerzetten in een omgekeerde krat of bak met een kleine opening. Zo kunnen andere dieren er minder goed bij. Zet hierin een schoteltje met water en kattenvoer. Geef egels geen melk, want dit kunnen ze niet goed verteren.

Bij het Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk zijn egelhuisjes verkrijgbaar. Handgemaakt van duurzame materialen door Pand 17 in Vollenhove.

Related Posts

Leave a Reply