info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Stichting Duurzaam Steenwijkerland

Projecten

IK BEGIN!

De campagne IK BEGIN! is een initiatief van een groep inwoners uit Steenwijkerland die mensen bewust willen maken van de mogelijkheden om energie te besparen en duurzamer te leven. De gedachte achter Ik BEGIN! is: iedereen kan een steentje bijdragen door met slimme maatregelen en keuzen energie te besparen, en door duurzamer te leven. Het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Iedereen kan wat doen: een kleine of een grote stap. Je doet iets wat bij jouw situatie past. Wacht niet op een ander maar zeg: ik begin!

Een keer per twee maanden heeft IK BEGIN! een pagina in de huis-aan-huiseditie van de Steenwijker Courant.

 

illustratie van Suzz Kuiper

Zoek je achtergrondinformatie, handige bespaartips of wil je een inspirerend interview lezen? Neem dan eens een kijkje op de website

Op de Facebookpagina van IK BEGIN! vind je ook nieuws en achtergrondinformatie.

IK BEGIN! kan nog energieke vrijwilligers gebruiken! Heb je zin en tijd om mee te doen, stuur dan een mail naar:
info@ik-begin.nu

Dichtbij Huis

De werkgroep Dichtbij Huis is ontstaan vanuit de burgertop G-1000, gehouden in 2017. Deze werkgroep heeft een stappenplan gemaakt om huiseigenaren die aan de slag willen met energiebesparende maatregelen voor hun woning, zoveel mogelijk te ontzorgen. Het gaat hierbij om advies en ondersteuning op maat. Ook kunnen mensen met hulp van een warmtescan zien waar warmte weglekt uit hun huis.

Energiecoaches

Inwoners uit Steenwijkerland die energie en dus geld willen besparen, kunnen gratis advies krijgen. De gemeente zet energiecoaches in die mensen op weg helpen met slimme en betaalbare tips. Het is een bewonersinitiatief van de stichting Duurzaam Steenwijkerland in samenwerking met de gemeente Steenwijkerland en de woningcorporaties Wetland Wonen en Woonconcept.

Robbert Vlagsma en Henny van Rij (rechts) zijn energiecoaches. Foto: Martine Sprangers

 

Slimme bespaartips

De energiecoaches zijn speciaal opgeleide vrijwilligers. Ze kijken samen met mensen naar hun energiegebruik, bijvoorbeeld naar het soort verlichting en verwarming in hun huis, de hoeveelheid water die ze verbruiken, de elektrische apparaten en de hoogte van de energierekening. Op basis daarvan kunnen de energiecoaches slimme en handige bespaartips geven. Ze maken een advies op maat, een stappenplan, waarmee mensen zelf aan de slag kunnen gaan. Zo besparen ze op hun energierekening, krijgen ze meer wooncomfort en helpen ze het milieu!

Ze krijgen ook een gratis energiebespaartas, met daarin producten met een totale waarde van ongeveer € 30,-.

Lees hier meer over de energiecoaches.

Wil je ook (vanwege corona) een online advies van een energiecoach? Meld je dan aan door een mail te sturen naar: aanmelden@ecsteenwijkerland.nl.

Zwerfvuilteam

Een groep bewoners heeft samen met de gemeente de handen ineengeslagen om op regelmatige basis het zwerfafval in de gemeente te verzamelen. Ze proberen mensen te motiveren om mee te helpen. Samen zorgen ze ervoor dat Steenwijkerland een stuk schoner is en er minder afval in de natuur terechtkomt.

Kijk hier voor meer informatie over het zwerfvuilteam.

Doe je mee?

Heb je zin om mee te doen? Je kunt je opgeven via zwerfafvalvrij@ik-begin.nu zodat we regelmatig gezamenlijk met een groepje de straat op kunnen. IK BEGIN! zorgt voor zakken, grijpers en hesjes.

Infopunt Duurzaam Doen Steenwijkerland

Steenwijkerland krijgt een Infopunt Duurzaam Doen Steenwijkerland, met als slogan: groene stappen in de Kop. Het is een fysieke, laagdrempelige locatie waar inwoners informatie kunnen krijgen over energiebesparing, het energiezuinig maken van hun huis en duurzaamheid. Het wordt ook een plek waar de energiecoöperaties en lokale ondernemers duurzame producten kunnen promoten. Meer lezen over dit Infopunt? Klik hier

Doe je mee?

Heb je zin om mee te doen? Neem contact met ons op via onze contactpagina en wie weet zien we je snel!