info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Planten van Waarde: maak van je tuin een kraamkamer

Natuur voor Elkaar en Groene Lopers starten Planten van Waarde om bijen en vlinders te helpen

Waardplanten zijn alles in één: voedsel, schuilplek en kraamkamer. Dat maakt ze van onschatbare waarde voor vlinders en wilde bijen. Daarom helpen Groene Lopers Overijssel en Natuur voor Elkaar Overijsselaren met het planten van deze speciale bijen- en vlinderplanten. Onder de noemer ‘Planten van Waarde’ enthousiasmeren ze de Overijsselse samenleving voor het aanplanten van meer waardplanten.

Alle Overijsselaren maken kans op een waardplantenpakket
Doe ook mee met de actie door je aan te melden als deelnemer. Elke 50ste persoon die zich aanmeldt via natuurvoorelkaar.nl krijgt een waardplantenpakket ter waarde van €25 voor eigen tuin of balkon! Je krijgt altijd een poster met uitleg over waardplanten en hoe je een insect vriendelijke tuin of balkon maakt. Op de achterkant van de poster vind je een lijst met waardplanten en de bijbehorende wilde bijen of vlinders. Ook zie je welke planten in de tuin mooi combineren met deze waardplanten.

Ook aandacht voor Overijsselse hoveniers
Natuur voor Elkaar neemt daarnaast Overijsselse hoveniers mee in deze actie. Door praktische middagen te organiseren op 3 Overijsselse kwekerijen willen ze meer hoveniers enthousiasmeren voor het aanplanten van inheemse waardplanten. Na een korte uitleg over deze planten en hun zoemende bezoekers, kunnen ze deze zien en ervaren op de kwekerij.

Kraamkamers voor vlinders & bijen
Je noemt een plant een waardplant als deze noodzakelijk is voor het voortbestaan van bijvoorbeeld een vlinder of wilde bij. Vlinders leggen hun eitjes op waardplanten. Zodra die eitjes uitkomen, eten de rupsen hun buikje vol aan de plant. Zonder waardplanten kunnen vlinders en wilde bijen niet overleven. Het woord waardplant komt van het woord ‘waard’. Oftewel de gastheer in de herberg die zijn gasten voorziet van een hapje en een drankje.

Soorten waardplanten
Er zijn een heleboel waardplanten om uit te kiezen. Onbespoten, biologische en inheemse waardplanten zijn het beste. Inheemse planten komen van oorsprong in ons land voor. Dat betekent dat inheemse insecten, wilde bijen, vlinders en zelfs vogels het best aangepast zijn op deze planten. Zo legt de koninginnenpage haar eitjes graag op de bladeren van wortelplanten, venkel en pastinaak. En de keizersmantel heeft een voorkeur voor bosviooltjes.

Meedoen aan de actie kan via natuurvoorelkaar.nl.

Fotograaf Dick Belgers

Related Posts

Leave a Reply