info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Opschoondag in Nationaal Park Weerribben-Wieden in het teken van recycling

Opschoondag in Nationaal Park Weerribben-Wieden in het teken van recycling

Geef je nu op voor de Landelijke Opschoondag

Zaterdag 23 maart organiseren Stichting Duurzaam Steenwijkerland en Nationaal Park Weerribben-Wieden een grote opschoonactie. Van 10.00 tot 12.00 uur gaan we in Giethoorn, Ossenzijl en Steenwijk aan de slag. In Steenwijk vind je de Plastic Fantastic Truck van Save Plastics waarmee live plastic wordt gerecycled. Doel van deze dag is de gemeente Steenwijkerland zo goed als zwerfafvalvrij maken. Zwerfafval is slecht voor mens en natuur, maar toch belandt er jaarlijks nog zo’n 50 miljoen kilo afval in de natuur.

Help ook mee
Om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen, zoeken Stichting Duurzaam Steenwijkerland en Nationaal Park Weerribben-Wieden inwoners die zich willen inzetten voor een schoon Steenwijkerland. Dat kan alleen, samen of met het hele gezin.

In Giethoorn, Ossenzijl & Steenwijk
De grote opschoonacties vinden plaats in Giethoorn, Ossenzijl en Steenwijk. Hier gaan we zaterdag 23 maart van 10.00 tot 12.00 uur op het water en het land afval verzamelen. Vanuit Giethoorn gaan we me boten en kano’s zoveel mogelijk afval uit het water en van de oevers halen. In Ossenzijl is een mooie wandelroute uitgezet. In Steenwijk gaan we in en rondom het centrum aan de slag. Grijpers, vuilniszakken, handschoenen en hesjes worden geregeld vanuit Stichting Duurzaam Steenwijkerland. De ochtend eindigt gezellig met koffie/thee/limonade en wat lekkers. Meld je hier aan voor de Landelijke Opschoondag.

Mini recycle fabriek
Nieuw dit jaar is de Plastic Fantastic Truck van Save Plastics. Deze komt in Steenwijk te staan. Met plastic afval gaat de truck live plastic recyclen. Er wordt uitgelegd hoe dit proces werkt en waarvoor het plastic daarna weer gebruikt kan worden. Leuk en leerzaam! Het gevonden plastic van de opschoonactie nemen ze mee om later te verwerken in hun fabriek.

Van afval naar grondstof
In plaats van plastic te zien als afval, kun je het ook zien als waardevolle grondstof. Door te gebruiken wat we al hebben, verminderen we de hoeveelheid afval. Plastic is onverwoestbaar en meerdere keren bruikbaar. Het raakt nooit op. Save Plastics is al 35 jaar actief en heeft ruim 19 miljoen kilo plastic gered van verbranding. Ze hebben hier waardevolle materialen van gemaakt die bijvoorbeeld gebruikt worden in de bouw: “Wij zien liever een wereld zonder plastic. Maar zolang er nog iedere dag tonnen nieuw plastic geproduceerd worden, kun je er beter nuttige producten van maken.”

In je eigen buurt aan de slag
Wil je liever in je eigen buurt aan de slag? Sluit je aan bij één van de zwerfvuilteams in Steenwijkerland. Stuur een mail naar info@dzst.nl en je wordt in contact gebracht met één van de teams. Of er wordt een nieuw team opgezet. Je krijgt handige opruimsets in bruikleen.

Related Posts

Leave a Reply