info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Altijd al een hotel willen runnen? Dit is je kans!

Opening insectenhotel - Bloem- en struikrijke omgeving voor insecten - Foto Martine Sprangers

Woensdag 12 april feestelijke opening XL insectenhotel in Tuk

Dit voorjaar worden er door Stichting Duurzaam Steenwijkerland vijf grote insectenhotels geplaatst in de gemeente Steenwijkerland om de biodiversiteit te vergroten. Woensdag 12 april om 15.00 uur wordt het eerste XL insectenhotel geopend door Philip Friskorn bij de Schutterswoerthe in Tuk. Iedereen is van harte welkom bij de feestelijke opening.

Bevordering van de biodiversiteit
Om de biodiversiteit in de gemeente Steenwijkerland te vergroten, worden insectenhotels geplaatst op openbare bloem- en struikrijke plekken. Insecten zijn heel belangrijk in onze natuur. Ze bestuiven bomen en planten, zijn voedsel voor vogels en andere insecteneters en ruimen dood materiaal op. De hotels bieden onderdak aan allerlei nuttige insecten. Zoals wilde bijen, lieveheersbeestjes en vlinders. Ze kunnen er hun eitjes leggen en overwinteren. Alles draagt bij aan de biodiversiteit.

Duurzaam & handgemaakt
De insectenhotels worden door Pand 17 en de Maargies Hoeve gemaakt van hergebruikt materiaal. Denk aan dennenappels, mos, schapenvacht, bamboestokjes en duurzaam hout dat niet is geïmpregneerd.

XL insectenhotel bij de Schutterswoerthe in Tuk
Het XL hotel van 1 bij 1 meter krijgt een mooie plek in de Schutterswoerthe in Tuk. Het kale grasveld wordt daar omgetoverd tot een kleurrijke buurttuin. Dit om te zorgen voor meer verbinding in de wijk. Voor zowel jong als oud. Een insectenhotel past daar perfect bij. Ieder hotel krijgt een eigen beheerder die zorg draagt voor het hotel en de directe omgeving.

Opening door Philip Friskorn
Aan natuurfotograaf Philip Friskorn de eer om het eerste insectenhotel te openen. Zijn passie voor de natuur kreeg hij met de paplepel ingegoten. Hij maakte zijn eerste natuurfoto in 1958. Als fotograaf is hij op zoek naar drie elementen: schoonheid, licht en emotie. Hij neemt de beelden mee naar huis om deze drie elementen met anderen te delen. Insecten horen daar ook in thuis.

Een wereld vol insecten in de Kop van Overijssel
In navolging op de opening geeft Philip Friskorn speciaal voor Stichting Duurzaam Steenwijkerland een unieke en gratis lezing over ‘Een wereld vol insecten in de Kop van Overijssel’. Beleef zijn wereld mee door de lens en ga op ontdekkingsreis in de natuur op woensdag 26 april bij het Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk. Om 19.30 uur is de inloop en om 20.00 uur start de lezing. Voor deze unieke en gratis lezing is beperkt plek. Meld je daarom nu aan via info@dzst.nl om een plaats te reserveren. Vol is vol.

Hotelketen in Steenwijkerland
In de komende periode worden er ook nieuwe hotels geplaatst in onder andere het Nettelbosch, de grote wadi bij de Brigade en bij het station in Steenwijk. Verder krijgen buurttuinen in Giethoorn, Oldemarkt en Vollenhove een onderkomen voor insecten. Bij ieder hotel wordt een paneel geplaatst met meer informatie. Ook een hotel bij jou in de buurt runnen? Laat het weten en neem contact met ons op.

Foto: Martine Sprangers

Opening insectenhotel

Related Posts

2 Responses
  1. Gerrit van wijhe

    Zou hier aan eind van bergsteinlaan naar boerrij van ras is een mooie plek voor bijen hotel lijkt mijn mooie plek.

    1. grietjebakker

      Goedemorgen Gerrit, bedankt voor je reactie en voorstel! We nemen contact met je op over het insectenhotel. Hartelijke groet, Grietje Bakker – Stichting Duurzaam Steenwijkerland

Leave a Reply