info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Op het gebied van isolatie is veel winst te behalen

Informatiemarkt Duurzaam Wonen Onna

Maandag 30 januari vond de eerste Informatiemarkt Duurzaam Wonen plaats. Ruim 60 inwoners uit Steenwijkerwold en omliggende dorpen kwamen op de gratis inloopavond af. Zij kregen onafhankelijk advies over het verduurzamen van hun huis en tips om energie te besparen. Volledig afgestemd op hun huur- of koopwoning. Warmtescans lieten zien dat op het gebied van isolatie nog veel winst is te behalen. Aflopende energiecontracten, subsidies en warmtepompen waren ook veel besproken onderwerpen.

Samenwerking in de regio
Bij de informatiemarkt waren Stichting Duurzaam Steenwijkerland, Gemeente Steenwijkerland, lokale bedrijven vanuit Stichting Besparen in de Kop en plaatselijke initiatieven aanwezig. Deelnemers gaven advies over onder andere isolatie, verwarming, warmtepompen, zonnepanelen, ventilatie, hypotheken en subsidies. Zowel voor huiseigenaren als huurders. Naast inwoners uit Steenwijkerwold en omgeving bezocht ook wethouder Marcel Scheringa de avond.

Van warmtepomp tot aflopende energiecontracten
Er was veel belangstelling voor de warmtepomp. Want voor welke woningen is dit geschikt, wat zijn de mogelijkheden, hoe werkt het en hoe ziet het financiële plaatje eruit? Om energiebesparende maatregelen door te voeren, zijn subsidies beschikbaar. Sinds januari zijn de subsidieregelingen gewijzigd en daar werden de nodige vragen over gesteld. Ook een aflopend energiecontract was een veelbesproken onderwerp. Dat zorgde voor afspraken met onze energiecoaches. Een energiecoach komt bij je thuis en geeft gratis advies over energie besparen. Bijvoorbeeld met een waterbesparende douchekop en de juiste instellingen van een CV-ketel.

Bovendien werden onder de bezoekers 3 energiebespaartassen ter waarde van €70,- verloot. De goedgevulde tassen bevatten onder andere LED lampen, een tochtstrip en radiatorfolie. Hiermee kunnen zij direct de eerste besparingen doorvoeren in hun woning. De winnaars hebben persoonlijk bericht ontvangen.

Warmtescans van woningen
In de afgelopen periode zijn er 6 warmtescans gehouden in Steenwijkerwold. Bij zo’n scan wordt exact in kaart gebracht waar warmte weglekt in een woning. De resultaten konden worden opgehaald bij de informatiemarkt. De bewoners kregen uitgebreid uitleg over de bevindingen. Wat opvalt, is dat er vaak veel warmte verloren gaat bij gevels en ramen. Isolatie is dan ook een belangrijke eerste stap. Bijvoorbeeld met HR++ glas en gevelisolatie. Bij energie besparen wordt snel gedacht aan zonnepanelen, een warmtepomp of bijvoorbeeld een andere CV-ketel. Voor een optimaal resultaat is het van belang om dit in de juist volgorde aan te pakken.

Volgende editie in Blokzijl
Iedere maand wordt de Informatiemarkt Duurzaam Wonen in een andere kern in de gemeente Steenwijkerland georganiseerd. Maandag 20 februari is de volgende inloopavond in Blokzijl. Deze wordt samen met Plaatselijk Belang Blokzijl georganiseerd. Woon je hier of in één van de omliggende dorpen? Je bent van harte welkom. Van 19.00 tot 21.00 uur zijn de deuren geopend van MFC De Ploats. De toegang is gratis.

Meer informatie over deze avonden vind je hier. Of kom langs bij ons Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk. Onze voorlichters helpen je graag met gratis advies over energie besparen.

Related Posts

Leave a Reply