info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Zet heel Steenwijkerland in bloei tijdens de Nationale Zaaidag

Nationale Zaaidag - NK Tegelwippen - Randy Da-Costa

Gratis, groen & gezellig op zaterdag 22 april

Zaterdag 22 april is het Nationale Zaaidag én Dag van de Aarde. Op deze dag worden er in heel Nederland bloemstroken aangelegd, zodat er één groot bloemenlint voor insecten ontstaat. Ook Steenwijk doet mee. Er worden perken ingezaaid, een insectenhotel geplaatst, er is een plantjes ruilmarkt en is er aandacht voor het NK Tegelwippen. Alles om bijen, vlinders en andere insecten aan voedsel te helpen.

Gratis bloemzaad
Bij het plantsoen bij Rabotheater De Meenthe – tegenover Station Steenwijk – worden twee grote perken ingezaaid met kleurrijk, inheems bloemzaad. Dit is een gezamenlijk initiatief van Stichting Duurzaam Steenwijkerland, gemeente Steenwijkerland, Nationaal Park Weerribben-Wieden en The Pollinators. Om 13.00 uur arriveert het Pollinators team met de zaaikaravaan. Help je mee met inzaaien? Als dank voor je hulp krijg je een zakje bloemzaad cadeau, zodat je thuis ook kunt genieten van de mooiste bloemen.

Opening XL insectenhotel
Om de biodiversiteit te vergroten, openen wethouder Bram Harmsma en klimaatburgemeester Aimee Heerschop bij de bloemperken een XL insectenhotel van 1 bij 1 meter. Insecten zijn belangrijk in onze natuur. Ze bestuiven bomen en planten, zijn voedsel voor vogels en andere insecteneters, en ruimen dood materiaal op. In de hotelkamers voelen allerlei nuttige insecten zich thuis. Zoals wilde bijen, lieveheersbeestjes en vlinders. Het hotel is gemaakt van hergebruikt en duurzaam materiaal.

Buitenplanten ruilmarkt
Kan jouw tuin wel wat groen gebruiken? Er is ook een gratis plantjes ruilmarkt. In de goedgevulde stand vind je allerlei tuinplanten, stekjes en zaden. Geen idee hoe je van jouw favoriete buitenplant een stekje maakt? Gelukkig kan iedereen het leren. Zoek op Google naar de juiste manier van stekken voor jouw plant. Er staan genoeg tips en omschrijvingen online. Neem je eigen planten, stekjes en/of zaden mee. Laat je inspireren, ruil en verrijk je tuin met nieuwe beplanting. Zo maken we samen heel Steenwijkerland groen.

NK Tegelwippen: tegels maken plaats voor groen
Daarnaast is er aandacht voor het NK Tegelwippen. Gemeente Steenwijkerland gaat de uitdaging aan om zoveel mogelijk tegels te wippen en plaats te maken voor groen. Veel buurten en tuinen zijn ‘versteend’. Terwijl een groene omgeving juist zo belangrijk is bij extremer weer. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering. Zoals wateroverlast door heftige regenbuien. Kijk voor tips, (tuin)subsidies en meer informatie over groene tuinen ook eens op www.kennisbankduurzaamdoen.nl.

Maak kans op mooie prijzen
In voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen. Ga daarom zelf aan de slag met tegels wippen. Er rijden tegeltaxi’s die gratis de gewipte tegels ophalen en er is een subsidieregeling voor het vergroenen van tuinen. Je kunt gewipte tegels aanmelden via www.nk-tegelwippen.nl. Kijk voor meer informatie over de subsidie op www.subsidieaanvragen.nl/steenwijkerland. Bovendien maak je door tegels te wippen kans op mooie prijzen.

Foto: NK Tegelwippen – Randy Da-Costa

Related Posts

Leave a Reply