info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Levende Tuinenroute 2024

Allerlei bloemen, planten en struiken. Volop vogels, vlinders en insecten. Een plek waar je geniet en ontspant. Die bijdraagt aan de biodiversiteit. Dat is een levende tuin. Hoe mooi zou het zijn als we meer van dit soort tuinen in Steenwijkerland en omgeving krijgen. Om inspiratie op te doen en om te zien wat er allemaal mogelijk is, organiseert Stichting Duurzaam Steenwijkerland op zaterdag 22 juni de Levende Tuinenroute.

Wat is een levende tuin?
Een levende tuin is een tuin met diverse bloemen, planten en struiken. Waar vlinders, vogels en insecten graag komen. Ze vinden er eten, drinken, nestgelegenheid, een schuilplaats en een plek om te zonnen. Een levende tuin is een lust voor het oog en draagt bij aan de biodiversiteit. Groot hoeft het niet te zijn. Een klein tuintje bij een rijtjeshuis of een bloemrijk balkon kan net zo motiverend werken als een grote aangelegde tuin.

Bezoekers tijdens de Levende Tuinenroute in 2022 (Foto: Martine Sprangers)

Hier begin je
Misschien weet je niet waar je moet beginnen of hoe je dit het beste kunt aanpakken? Daarom organiseren we voor de vierde keer op rij de Levende Tuinenroute. Zodat je inspiratie opdoet en praktische kennis en tips krijgt van tuineigenaren die al een eind op weg zijn.

Handige bodembedekkers
In 2022 vond de Levende Tuinenroute voor de tweede keer plaats op 25 juni. Ingeborg Sturre uit Steenwijk heeft beide keren meegedaan: ‘Ik ben heel praktisch in de tuin. Zo heb ik veel bodembedekkers, dan krijgt onkruid geen kans.’ Lees hier het interview met Ingeborg

Natuurlijke tuin
Vorig jaar gingen we op bezoek bij Joke Vlagsma in Steenwijk. Zij en haar man zijn de trotse eigenaren van een levende tuin: ‘De inspiratie voor een natuurlijke tuin heb ik van de vakanties. Die staan altijd in het teken van buiten zijn en de natuur. Vroeger gingen we regelmatig naar Zwitserland. Als je daar een bergweide ziet, staat alles door elkaar. Er is zoveel moois en alles heeft z’n eigen plekje. Dat is wat ik graag wil terugzien in mijn tuin.’ In dit interview met Joke krijg je alvast een voorproefje

Geen groene container
In aanloop naar de vierde editie gingen we op bezoek bij André en Daniëlle van Wijhe in Sint Jansklooster en hun tuin ‘Hallerust’. Een schitterende tuin vol geurige bloemen en heerlijke groenten: ‘We tuinieren graag op een duurzame manier en betrekken de natuur erbij. Zo hebben we hier nog niet 1 keer de groene container geleegd. Het hergebruik helpt om de bodem te voeden en vocht vast te houden. Dat wordt ieder jaar beter.’ Benieuwd? Hier lees je het complete interview met deze enthousiaste tuineigenaren

Meer groen in Steenwijkerland
Het initiatief voor de Levende Tuinenroute komt voort uit het gemiddelde percentage groen in een Steenwijker tuin. In 2019 was dit rond de 30% in Steenwijkerland. Dat percentage kan natuurlijk veel hoger. Via deze route vol mooie voorbeelden zie je hoe je jouw tuin kunt vergroenen en verduurzamen.

(Foto: Martine Sprangers)

De tuinen langs de route

De route is gratis en duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Op bovenstaand kaartje zie je welke tuinen zijn opengesteld en kun je jouw eigen route samenstellen. De tuineigenaren verwelkomen je graag en vertellen je alles over hun levende tuin en aanpak. Bekijk hier het overzicht (pdf) van de voorgestelde routes met de adressen.

Meld je tuin aan voor de Levende Tuinenroute 2024
Wil jij je tuin ook openstellen voor de Levende Tuinenroute editie 2024 in Steenwijkerland? Dat kan! Meld je nu aan en dan nemen we jouw tuin op in de route. Tijdens deze dag vertel je bezoekers alles over jouw aanpak en geef je praktische tips.

Aan de slag met jouw tuin
Van jouw tuin een levende tuin maken? In onze kennisbank vind je allerlei artikelen met informatie en inspiratie. Je kunt ook een afspraak maken voor een gratis adviesgesprek met één van onze tuincoaches. Zij helpen je graag op weg.