info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Levende Tuinenroute editie 2023

Levende Tuinenroute editie 2023 - Joke Vlagsma

Allerlei bloemen, planten en struiken. Volop vogels, vlinders en insecten. Een plek waar je geniet en ontspant. Die bijdraagt aan de biodiversiteit. Dat is een levende tuin. Hoe mooi zou het zijn als we meer van dit soort tuinen in Steenwijkerland krijgen. Om inspiratie op te doen en om te zien wat er allemaal mogelijk is, organiseert Stichting Duurzaam Steenwijkerland op zaterdag 24 juni de Levende Tuinenroute editie 2023.

In aanloop naar deze dag gingen we op bezoek bij Joke Vlagsma in Steenwijk. Zij en haar man zijn de trotse eigenaren van een levende tuin. Of een natuurlijke tuin zoals ze het omschrijft. Benieuwd? Tijdens de Levende Tuinenroute kun je ‘m zelf bewonderen.

Elk jaar een andere tuin
Joke heeft elk jaar een andere soort tuin: ‘Ik koop geen planten of bloemen, maar doe alles met zaden. Zo maak je het hele proces van de plant mee. In het najaar bedenk ik wat voor soort tuin ik het komende jaar graag wil hebben. Nu wilde ik een vrolijke tuin met veel geel. Straks komen er allerlei klaprozen en leeuwenbekjes tot bloei. Ik gebruik ieder jaar veelal dezelfde zaden, maar dan zaai ik het ene eerder dan het andere. Zo zorg ik ervoor dat er het hele jaar iets in bloei is. Dat is het mooie van zaden.’

Bergweide in de achtertuin
‘De inspiratie voor een natuurlijke tuin heb ik van de vakanties. Onze vakanties staan altijd in het teken van buiten zijn en de natuur. Vroeger gingen we regelmatig naar Zwitserland. Als je daar een bergweide ziet, staat alles door elkaar. Er is zoveel moois en alles heeft z’n eigen plekje. Dat is wat ik graag wil terugzien in mijn tuin. Op sommige plekken zaai ik, want ik wil het wel een beetje in de hand houden wat waar komt te staan. Maar er komt ook van alles aanwaaien.’

Tuin met charme
‘Sommige mensen vinden het rommelig wanneer je geen strakke perken hebt. Maar dat vind ik juist de charme ervan. Zo groeit er nu voor het derde jaar op rij een toorts die ik niet heb ingezaaid. Door de vogels of de wind is deze in de tuin terecht gekomen. Zo heb je dynamiek in de tuin. Er gebeurt van alles. Ieder jaar opnieuw.’

Insecten uit de Eese
‘In de Eese zitten veel beestjes en die komen nu ook bij mij in de tuin. Insecten zijn mijn kostgangers en ze hebben allemaal een geliefkoosde plant. In de vlinderboom zitten nu bijvoorbeeld wantsen. Insecten hebben ook een slaapplek in de planten. De planten sluiten ’s avonds en daar gaan ze dan in zitten. Dat vind ik heel leuk om te zien.’

Op gevoel
‘Ik hou het bij en dan is het is niet veel werk. Een beetje praktisch inzicht is mooi meegenomen, maar je hoeft er echt niet veel verstand van te hebben. Eigenlijk doe ik alles op gevoel. Vanaf mijn achtste heb ik al een eigen tuin gehad. Ik weet hoe ik met planten moet omgaan en wat ze nodig hebben. Zo gebruik ik geen mest, want daar wordt alles zo groot en hoog van. Zonder mest krijg je de meest natuurlijke planten. Ik werk met zaden, maar je kunt ook familie en vrienden om stekjes vragen. Door stenen uit de bestrating te halen en met potten te werken, creëer je eenvoudig meer tuin. Aan de randen laat ik de natuur z’n gang gaan. Prachtige planten groeien daar gewoon in het zand. Dat vind ik helemaal mooi. Het is heel simpel, maar werkt perfect om een natuurlijke, levendige tuin te maken.’

Goud waard
‘Ik vind niks mooier dan de natuur. En de tuin vind ik heerlijk en ontspannend, voor mij is het afleiding. Ik geniet ontzettend van alles wat er groeit en bloeit, en wil het voor geen goud missen.’

Gratis zaden bij het Infopunt Duurzaam Doen
Zelf een natuurlijke tuin creëren? Bij het Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk vind je een uitgebreide collectie zaden. Van grote papaver en vingerhoedskruid tot kattensnor en judaspenning. Kom langs en zoek de mooiste soorten uit voor jouw tuin.

Meld je tuin aan voor de Levende Tuinenroute 2023
Wil jij je tuin ook openstellen voor de Levende Tuinenroute editie 2023 in Steenwijkerland? Meld je dan nu aan via info@dzst.nl. Jouw tuin nemen we dan op in de route. Tijdens deze dag vertel je bezoekers alles over jouw aanpak en geef je praktische tips.

Related Posts

Leave a Reply