info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Heel Steenwijkerland schoon

Landelijke Opschoondag

Doe zaterdag 18 maart mee met de Landelijke Opschoondag

Zaterdag 18 maart is het weer Landelijke Opschoondag. Op deze dag houdt heel Nederland een grote voorjaarsschoonmaak van straten, pleinen en buurten. Ook in Steenwijkerland komen de zwerfvuilteams van Stichting Duurzaam Steenwijkerland in actie. Onder andere in Steenwijk, Oldemarkt, Giethoorn en Vollenhove. Zo gaat iedereen met een mooie, schone straat het voorjaar in.

Ergernis
Zwerfvuil staat in de top 3 ergernissen. Maar liefst 95% van de Nederlanders ergert zich hieraan. Bovendien kost het de overheid ruim 300 miljoen euro per jaar om het op te ruimen. Gelukkig kunnen we hier samen wat aan doen, want zwerfvuil voorkomen begint bij jezelf.

Veel afval vergaat niet
Als je goed om je heen kijkt, zie je regelmatig afval liggen. Veel van dit vuil vergaat niet. Een bananenschil kan wel 1 tot 3 jaar overleven in de natuur. Kauwgom doet er minstens 20 jaar over. En een blikje vergaat nauwelijks. Niet-natuurlijke materialen worden uiteindelijk piepkleine deeltjes. Die komen terecht in de bodem en in het water, en daarmee ook in ons eten.

Elke dag beter
Regelmatig schoonhouden is een goede manier om een plek afvalvrij te houden. Joost Monninkhof verzamelt afval in Giethoorn: ‘Zwerfvuil zie ik elke dag en daarin neem ik graag het initiatief. Een vuilniszak zit standaard in mijn jaszak. Door het op te ruimen hoop ik dat het oproept om er niet meer bij te gooien. Je laat elke dag iets beter achter dan je het gevonden hebt. Dat vind ik heel mooi.’

Opruimtips van een pro
Zaterdag 18 maart gaat Joost ook op pad: ‘Niets is zo irritant als een dicht waaiende zak, dus neem een afvalzakring mee. En een omgeving kan schoon lijken, maar kijk verder om je heen. We wonen in een waterrijke omgeving en de meeste troep haal ik met een hark uit sloten. Denk aan flesjes, handschoenen van het tanken, snoeppapiertjes en blikjes. Zo houden we de omgeving écht schoon.’

Doe ook mee
Wil jij bijdragen aan een schone leefomgeving? Sluit je aan bij één van deze zwerfvuilteams:

  • Steenwijk – Infopunt Duurzaam Doen – Kerkstraat 4
  • Oldemarkt – Family Het Hof – Hoofdstraat 2
  • Giethoorn – Grachthof – Binnenpad 54
  • Vollenhove – Pand 17 – Weg van Rollecate 17A

Om 9.30 uur is de inloop en om 10.00 uur wordt gestart met het verzamelen van zwerfafval. In Giethoorn is de start om 10.30 uur.

Stel zelf een team samen
Geen team bij jou in de buurt? Stel er zelf één samen en laat dit weten via info@dzst.nl.
Je krijgt dan opruimsets in bruikleen van Stichting Duurzaam Steenwijkerland. Deze set bestaat uit een grijper, handschoenen, hesje en vuilniszakken.

Win een goedgevuld pakket met streekproducten
Als zwerfvuilteam maak je kans op een pakket met (h)eerlijke streekproducten van Lekkers uit de Kop! Stuur een mooie foto* van bijvoorbeeld jullie zwerfvuilteam in actie, de opbrengst of de opgeruimde omgeving naar info@dzst.nl. Onder de inzendingen wordt het Lekkers uit de Kop pakket verloot. Het pakket kan worden opgehaald bij het Infopunt Duurzaam Doen in Steenwijk.

* Met jouw inzending geef je toestemming om het beeldmateriaal te gebruiken voor communicatiedoeleinden van de Stichting Duurzaam Steenwijkerland.

Foto: Bertha van Dijk

Related Posts

Leave a Reply