info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Heel Steenwijkerland schoon tijdens de Landelijke Opschoondag 2024

Landelijke Opschoondag 2024

Zaterdag 23 maart organiseren we samen met Nationaal Park Weerribben-Wieden een grote
opschoonactie. Tijdens de Landelijke Opschoondag 2024. Het doel is heel Steenwijkerland zo goed als zwerfafval vrij maken. Samen met enthousiaste vrijwilligers gaan we zoveel mogelijk afval opruimen. Op het land en op het water. Jaarlijks belandt er nog zo’n 50 miljoen kilo in de natuur. Dat is slecht voor de natuur én de mens. Met deze actie wordt niet alleen opgeruimd, maar ook aandacht gevraagd voor dit probleem.

Zwerfafval probleem voor natuur en mens
In een schone omgeving is het prettiger wonen, werken en recreëren. Vele soorten afval blijven lang liggen. Sommigen zelfs voor altijd. Een bananenschil kan wel één tot drie jaar overleven in de natuur. Kauwgom doet er minstens twintig jaar over. Sigarettenpeuken en petflessen vergaan niet. Dit is een probleem, want die niet-natuurlijke materialen worden piepkleine deeltjes. Die komen terecht in de bodem en in het water. Uiteindelijk belanden ze op ons bord. Daarom is het verminderen van afval zo belangrijk. Zowel voor de natuur als voor de mens.

Wegens succes herhaald
Tijdens de vorige schoonmaakactie met ‘World Cleanup Day’ zijn al grote resultaten behaald. Jong en oud hielp mee. Zo was het naast nuttig, vooral ook een gezellige ochtend. Er zijn tientallen zakken afval gevuld, maar ook emmers en zelfs een boodschappenmandje opgevist. Daarnaast werden er veel blikjes, lege flessen, snoep- , drank- en ijsverpakkingen gevonden.

Doe ook mee
De grote opschoonacties met Nationaal Park Weerribben-Wieden vinden plaats in Ossenzijl en Giethoorn. Hier gaan we zaterdag 23 maart tijdens de Landelijke Opschoondag 2024 op het water en het land zoveel mogelijk afval verzamelen. Wethouder Marcel Scheringa sluit aan bij de actie in Giethoorn. Vanaf begin maart kun je je aanmelden. Houd www.duurzaamsteenwijkerland.nl en onze socials in de gaten voor het laatste nieuws.

In je eigen buurt aan de slag
Wil je liever in je eigen buurt aan de slag? Sluit je aan bij één van de zwerfvuilteams. Stuur een mail naar info@dzst.nl en we brengen je in contact met één van de teams in Steenwijkerland. Of we zetten samen met jou een nieuw team op. Je krijgt handige opruimsets inclusief grijpers, handschoenen, hesjes en vuilniszakken in bruikleen.

Related Posts

Leave a Reply