info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Jules Kroese: ‘Energie besparen is belangrijk én leuk’

Jules Kroese en Trudy Steegh wonen op een prachtige plek aan de rand van de Weerribben in Blankenham. Ze begeven zich steeds vaker op het duurzame pad en zijn gaan kijken wat zij zelf in hun eigen huis kunnen verbeteren. ‘Ik word er blij van als ik zie dat ons verbruik laag is.’

Hun huis is nog niet zo oud, twintig jaar en ze kochten het tien jaar geleden van degenen die het zelf hebben gebouwd. ‘We kregen bij de koop uitgebreid uitleg over hoe ze de bouw hebben aangepakt. Dat hebben ze heel zorgvuldig gedaan, met toen al duurzame materialen. Het huis is goed geïsoleerd en kijk naar deze kleine ramen in onze woonkamer, die zijn zelfs van dubbelglas gemaakt’, vertelt Jules Kroese. We zitten in de serre die Jules en Trudy later hebben aangebouwd. ‘We wilden voortborduren op dezelfde zorgvuldigheid van de vorige bewoners.’

Onafhankelijk advies
Het is niet vanzelfsprekend dat er altijd energie is, zegt Kroese. ‘We zijn toe aan een nieuwe cv-ketel. Dat was voor ons het moment om contact op te nemen met de energiecoaches die de gemeente inzet om mensen op weg te helpen Ik ga niet naar een energieboer, ik wil een onafhankelijk advies, daar hecht ik zeer aan.’

‘Ik heb het gesprek als prettig ervaren. Ik ben totaal niet technisch maar nu heb ik de goede informatie gekregen waarmee ik gericht vragen op productniveau kan stellen aan de leverancier. Dat vind ik de winst van het gesprek met de energiecoaches. Je komt beter beslagen ten ijs.’

‘We hebben ook samen een aantal andere zaken doorgenomen, zoals een slimme thermostaat, overstappen op koken op inductie en misschien een hybride warmtepomp. We hebben al onze lampen vervangen, doen de gordijnen op tijd dicht en laten geen deuren openstaan.’

Bewust een dieselauto
Jules doet nog meer. ‘Ik heb bewust een dieselauto gekocht met de nieuwste diesel motor. Deze motor verbruikt niet alleen minder, maar is bovendien zodanig milieuvriendelijk dat de lucht die eruit komt schoner is dat de lucht die erin komt. Bovendien gewoon recyclebaar. Er zit ook een teller in deze auto. Ik let erop dat ik zo zuinig mogelijk rijd. Op tijd remmen en de banden op de juiste spanning.’

Wel of geen zonnepanelen
Over de aanschaf van zonnepanelen heeft het echtpaar bewust nagedacht. ‘Mijn vrouw vindt het echt heel lelijk om deze op het dak te plaatsen en andere mogelijkheden hebben we momenteel niet. Daarom overwegen we om ons aan te sluiten bij een energiecoöperatie.’

‘Ik vind het tot onze sociale maatschappelijke verantwoordelijkheid horen dat je als burger, als particulier, net als de overheid en bedrijven je steentje bijdraagt. Kijk wat je als simpele ziel kunt doen in je eigen huis. Je doet het ook om je eigen gemoedsrust te sussen. Ik word er blij van als ik zie dat mijn verbruik laag is. Het is ook een beetje een sport. Energie besparen is belangrijk én leuk.’

‘We gaan nog meer bewust om met zaken. Ik wist bijvoorbeeld niet dat het verwarmen van water veel energie kost. Maar we zijn ook pragmatisch. Ik kijk wel of het rendeert, of ik niet aan het investeren ben voor de volgende bewoners.’

Na de energiecoach kwam ook de energieadviseur langs. ‘Daardoor heb ik nu concrete informatie. Ik ben goed op weg geholpen. We hebben nu een lijstje met zaken die we willen oppakken en dat moet voor de winter klaar zijn.

Schatplichtig
‘Ik heb een moestuin en kijk goed wat ik teel en hoe ik de grond gebruik. Ik heb een pomp gekocht en een filter, zodat ik het water uit de sloot kan gebruiken voor de tuin. Ik voel me schatplichtig aan deze plek.  Dat gevoel is tien jaar geleden ontstaan toen de vorige bewoners vertelden over hoe zij hun huis hebben gebouwd.’

Ook een gratis adviesgesprek?
Wilt u ook een gratis en onafhankelijk advies van de energiecoach? Stuur dan een mail naar aanmelden@ecsteenwijkerland.nl. Of loop binnen bij het Infopunt Duurzaam Doen, Kerkstraat 4 in Steenwijk.

Foto: Wilbert Bijzitter.

Related Posts

Leave a Reply