info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Jacques Meijer: ‘Ik probeer een schakering van kleuren te vinden in onze tuin’

Jacques Meijer is een ware tuinliefhebber. In zijn tuin bloeit altijd wel wat en er is genoeg te zien. Een zeldzame libelle bijvoorbeeld, of een pad, en natuurlijk diverse vogels. Dankzij de variatie in kleur en bloei is zijn tuin niet alleen een lust voor het oog maar ook voor je welbevinden.

Nog maar net aanbeland in de tuin, begint Jacques Meijer uit Steenwijk enthousiast planten en bloemen aan te wijzen. Bij elk exemplaar heeft hij wel een verhaal; over de kleur, wanneer ze bloeien en hoe ze ruiken. En hij kent vrijwel alle Latijnse namen. Het is duidelijk: hier is een echte tuinliefhebber aan het woord die mensen wil laten zien wat er allemaal mogelijk is. En je hoeft niet per se een grote tuin te hebben.

Vijver
Ruim vijf jaar geleden kwam Jacques Meijer met zijn vrouw vanuit Hilversum in de Paddenpoel in Steenwijk wonen. ‘We zijn de tweede bewoners van dit huis. De tuin was de laatste tijd niet goed meer onderhouden en gericht op kinderen. Op drie bomen na, appel- en perenbomen, hebben we alles vernieuwd. Ik vond het bestratingsplan goed, dus dat hebben we zo gelaten. En ik wilde graag een vijver, want die trekt van alles aan, insecten, vogels, padden, kikkers en salamanders.’ Hij wijst op de bijzondere libellen en waterjuffers die boven het wateroppervlak zweven. Eerder signaleerde hij al de vroege glazenmaker en de bruine korenbout.

Groen geraamte
Jacques houdt heel erg van tuinieren, maar dat lukt vanwege rugproblemen niet altijd meer. Gelukkig heeft hij een goede hovenier gevonden die hem helpt en met wie hij naar eigen zeggen een leuke uitwisseling heeft. Die heeft hem geholpen met het inrichtingsplan. ‘Ik wil een groen geraamte, en ik heb een voorkeur voor bepaalde planten, esdoorns bijvoorbeeld. En heel belangrijk: planten die ook in de winter groen blijven. Ik zorg voor variatie in kleur en bloei in onze tuin.’ Het is niet zo dat er altijd veel tegelijkertijd bloeit in de tuin. Daarom hangen er ook fleurige plantenbakken en staan er bakken met diverse soorten hosta’s. Geen gras, want Jacques haat gras maaien.

Stenen
Wat ook direct opvalt in de tuin: overal liggen keien. Zo’n tien à vijftienduizend kilo aan keien inmiddels. ‘Ik vind het mooi maar ze bieden ook een schuilplaats aan muizen bijvoorbeeld.’ Jacques heeft niet alleen oog voor de schoonheid van zijn tuin, waar hij en zijn vrouw volop van genieten, maar ook voor vogels en bijen. Een insectenhotel ontbreekt niet in de tuin, net als mussen- en mezenkasten. Jacques laat nog iets anders zien: ‘Tegen de muur aan ligt een kleine houtvoorraad. Maar we hebben geen open haard of houtkachel. Ik heb dit gedaan omdat padden kunnen schuilen in de dorre bladeren onder het hout.’
Zorgvuldig houdt hij bij welke vogels hij in de loop der jaren in zijn tuin heeft gezien. De teller staat op 35.

 

Het is niet een heel grote tuin, maar dat is niet nodig om er een waar paradijs van te maken. Er staan ook grote bomen in. ‘Deze esdoorn heb ik bewust groot gekocht om er nog een lange tijd plezier van te hebben. Als het droog is sproei ik wel, anders is het zonde van het geld dat we eraan besteed hebben.’ In principe komt er geen bestrijdingsmiddel in zijn tuin aan te pas, maar was het laatst toch echt nodig om een hele grote mierenhoop weg te krijgen.

Muur van gezoem
Jacques wil mensen laten zien dat je met relatief eenvoudige dingen en planten die echt niet heel duur hoeven te zijn, iets moois kunt bewerkstelligen. ‘Ik wil ze op ideeën brengen.’ En hij ziet eigenlijk te veel steenrijke tuinen. ‘Mensen zeggen dan dat ze geen tijd hebben om al het onkruid weg te halen. Maar als je zorgt voor goede bodembedekkers valt dat mee.’
‘Laatst stonden we onder de bloeiende appel- en perenbomen. Het was een muur van gezoem, wel honderden hommels en bijen. Mooi toch?’

Jacques Meijer is een van de tuineigenaren die op 28 augustus zijn tuin openstelt van 10.00 toto 16.00 uur tijdens De Levende Tuinenroute, die IK BEGIN! organiseert.
Kijk op ik-begin.nu voor meer informatie. Op de site staat ook een een kaartje met alle deelnemende tuinen. Je kunt de routesuggesties volgen of zelf je route samenstellen.