info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Ingeborg Sturre: ‘Ik ben heel praktisch in de tuin’

Ingeborg Sturre uit Steenwijk doet voor de tweede keer mee aan De Levende Tuinenroute die IK BEGIN op 25 juni organiseert. ‘Als kind had ik bij mijn ouders thuis in Zuidlaren al een tuintje van twee vierkante meter.’

‘Ik ben geen tuinenfreak, een tuin hoeft voor mij ook niet groot te zijn’, zegt Ingeborg. Maar al snel wordt duidelijk dat ze er wel wat vanaf weet. ‘Ik ken veel Latijnse namen van planten, die heb ik van mijn moeder geleerd. Dat is net een wandelende encyclopedie.’

Geen schoffel

In de voor- en achtertuin kan Ingeborg, sieradenontwerpster, haar gang gaan. ‘Ik ben heel praktisch in de tuin. Zo heb ik veel bodembedekkers, dan krijgt onkruid geen kans.  En kijk ik wanneer welke plant bloeit. Zo heb ik het hele jaar door bloeiende planten. Wij hebben geen schoffel en hoeven vrijwel nooit onkruid te wieden. Ik denk dat ik hoogstens twee uur per maand in de tuin bezig ben.’

Meer tijd lukt haar waarschijnlijk ook niet, want werk, vrijwilligersactiviteiten en gezin kosten ook tijd. ‘Daarom hoef ik ook geen grote tuin, wij kunnen dit nu goed bijhouden. We genieten van elk stukje tuin. Ook mijn man die is opgegroeid met grindtegels en coniferen. Hij vindt het heerlijk om hier te zitten en af en toe wat te doen.’

Toen ze in het huis kwam wonen, stonden er in de tuin een prunus en heel veel buxus. ‘Ik was zwanger en had niet veel te doen. Ik heb toen een plan gemaakt. Na een jaar zag het er al uit zoals nu.’

Inmiddels weet Ingeborg dat een gezonde bodem belangrijk is. ‘We hebben twee compostbakken en elk jaar verspreiden we dat over de tuin. Een ander advies is: pas je planten aan op de grond, en niet andersom.’

Ontspanning

Een tuin hebben betekent voor Ingeborg vooral ook ontspanning. ‘Je zet je verstand op nul en bent lekker buiten bezig. Het is een van mijn grootste hobby’s, tuinieren.
Ze herinnert zich dat ze vorig jaar best veel vragen kreeg van bezoekers. Ik vind het heel mooi om erover te vertellen. Ik hoop bezoekers echt te stimuleren.’

Meer weten over De Levende Tuinenroute? En zelf je route samenstellen? Kijk hier.

Related Posts

Leave a Reply