info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Infopunt Duurzaam Doen in Steenwijk officieel geopend

Op zaterdag 9 oktober hebben burgemeester Rob Bats en wethouder Tiny Bijl van Steenwijkerland het Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk officieel geopend. Dat deden ze door symbolisch een wereldbol te overhandigen aan Abel (9 jaar). Een schonere wereld doorgeven aan onze kinderen, daar moeten we nog veel voor doen. In het Infopunt helpen voorlichters mensen op weg met het vinden van goede en onafhankelijke informatie en het maken van bewustere keuzen.

‘We moeten niet naar het verleden maar naar de toekomst kijken, en niet naar een ander maar naar onszelf. De tijd is voorbij dat anderen onze problemen oplossen, dat moeten zelf doen’, aldus burgemeester Bats die op de fiets (elektrisch weliswaar) uit zijn woonplaats Giethoorn was gekomen.

Doorbreken
Samen met wethouder Tiny Bijl maakte Bats de ingang van het Infopunt vrij die versperd was met dozen met daarop teksten als: CO-2 uitstoot, klimaatverandering, opwarming aarde, bodemvervuiling, lege oceanen, hoosbuien, voedselverspilling, minder biodiversiteit, afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, plastic soep.
‘Allemaal problemen die wij mensen veroorzaken en die wij willen doorbreken en verbeteren’, verklaarde Harry Renting, voorzitter van de Stichting Duurzaam Steenwijkerland waar het Infopunt Duurzaam Doen onder valt.

Wethouder Tiny Bijl en burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland maken de ingang van het Infopunt Duurzaam Doen vrij. (Foto Ingrid de Roode).

Schone wereld
‘We staan samen voor een geweldige uitdaging en dat is een schonere wereld doorgeven aan onze kinderen. Dat is onze verantwoordelijkheid. We hebben nog heel veel te doen om de problemen op te lossen. Maar dat kunnen we gelukkig samen doen. De start is de oprichting van dit Infopunt Duurzaam Doen waar we elkaar kunnen inspireren. We zijn groen in de Kop. Daarmee bedoelen we onze mooie Kop van Overijssel, maar ook groen in onze kop!’

Vrijwilligers
Het Infopunt is tot stand gekomen met de inzet van een grote groep vrijwilligers, met hulp van de gemeente, de Kringloopwinkel, BijzonderHout, BijzonderDruk en interieurarchitect Hans van der Kraan. Bij de inrichting zijn zoveel mogelijk materialen hergebruikt.
Elke dag zijn er voorlichters te vinden die mensen helpen met het vinden van de juiste informatie.

Infopunt Duurzaam Doen: Informatie en inspiratie
In het Infopunt Duurzaam Doen kunnen mensen terecht voor informatie en inspiratie. Hoe kan ik mijn huis isoleren en verder verduurzamen? Welke mogelijkheden heb ik om energie te besparen? Voorlichters helpen mensen op weg om bewustere keuzen te maken. Pak ik wat vaker de fiets in plaats van de auto? Ga ik een dag minder vlees eten? Hoe krijg ik zorgen meer bijen en vlinders in mijn tuin?

Er worden pakkende voorbeelden getoond van er al gebeurt en wat allemaal mogelijk is. Mensen kunnen zien wat de gemeente doet, wat bedrijven en organisaties doen en wat zij zelf kunnen doen.

Energiecoaches, een energieadviseur en een tuincoach houden spreekuur in het Infopunt Duurzaam Doen.

Het Infopunt Duurzaam Doen bevindt zich aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk. Telefoonnummer 06-21922429.

Kijk hier voor de openings- en spreekuurtijden op duurzaamsteenwijkerland.nl.

(Foto: Ingrid de Roode)

Related Posts

Leave a Reply