info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Heb jij groene vingers en wil je een ander helpen?

Stichting Present en Duurzaam Steenwijkerland zijn het project Sociaal tuinieren gestart. Dat houdt in dat vrijwilligers de tuin gaan opknappen of onderhouden bij ouderen of kwetsbare mensen die dat zelf niet meer kunnen of niet meer kunnen betalen.

Wat houdt sociaal tuinieren in? Sommige mensen kunnen hun tuin niet meer zelf bijhouden, om dat ze bijvoorbeeld geen netwerk hebben of omdat hun mantelzorgers het ook niet meer lukt.  Met als gevolg dat de tuin vaak verwildert. De eigenaren vinden het zelf vervelend en de buren vaak ook. De bedoeling van het project is dat vrijwilligers hen gaan helpen met hun tuin.

Present is een vrijwilligersorganisatie die mensen die iets voor een ander willen doen, verbindt aan anderen mensen met een hulpvraag. ‘Het verbinden van hulpgevers en hulpontvangers gebeurt bij ons via hulpverleners. Wij selecteren de mensen die voor sociaal tuinieren in aanmerking komen. We gaan na of mensen de juiste motivatie hebben. We willen dat ze weer blij worden van hun tuin’, verklaart Jessica van Benthem van Present.

Weer trots op tuin
‘De tuin opknappen en onderhouden gaan we op een groene en duurzame manier doen. Zo kunnen mensen weer trots zijn op hun tuin, komt er meer groen in de wijk en ontstaat er een prettige leefomgeving voor iedereen’, voegt tuincoach Magda Piessens eraan toe. Je kunt je tuin dus niet zelf aanmelden voor sociaal tuinieren.

Proeftuin
Onlangs zijn vrijwilligers onder leiding van de twee organisaties in een proeftuin in Steenwijk aan de slag gegaan. Het is de bedoeling dat er na de zomer nog twee tuinen worden aangepakt en in het jaar daarop zes tuinen.  

Parkeertuin
Het tweetal heeft een zogeheten ‘parkeertuin’ opgezet. Hier staan planten, gekregen van onder andere kwekerij Aborealis, die binnenkort verhuizen naar een tuin die een opknapbeurt krijgt. ‘Dit zijn planten die anders bij de kwekerij op de composthoop terecht zouden komen, omdat ze onverkoopbaar zijn geworden. We doen ons best om hier sterke planten van te maken., we recyclen ze eigenlijk en dat is ook duurzaam. Ook particulieren geven ons planten.’

Verder hebben ze veel tuingereedschap gekregen, onder meer van de Kringloopwinkel. Voor het project heeft Wetland Wonen en Duurzaam Steenwijkerland subsidie gegeven.

Kom jij helpen bij Sociaal tuinieren?

Vrijwilliger worden bij ons betekent:

  • Je inzetten voor een duurzamer en leefbaarder Steenwijkerland
  • Werken in een enthousiast team, met een vast groepje mensen
  • Werken in een informele, maatschappelijke organisatie
  • Ervaring opdoen met hoe je een tuin op een milieu- en diervriendelijke manier kunt aanleggen en onderhouden
  • Een kleine vergoeding voor je inzet

We zoeken vrijwilligers die:

  • die van tuinieren houden
  • die zelf geen tuin of balkon hebben, maar graag hun groene vingers laten wapperen
  • die met een vast groepje mensen buiten bezig willen zijn
  • die willen helpen in de parkeertuin
  • die sociale contacten willen opdoen of Nederlands willen leren
  • die ervaring willen opdoen met hoe je een tuin op een milieu- en diervriendelijke manier kunt aanleggen en onderhouden.

Wil je meer informatie? Bel dan met Present, 06- 52204749. Is Sociaal tuinieren iets voor jou? Stuur dan een mail naar info@dzst.nl

Kijk hier voor de vacature

Foto: Magda Piessens (links) en Jesscia van Benthem (Foto: Martine Sprangers)

Related Posts

Leave a Reply