info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Feestelijke opening XL insectenhotel in Sint Jansklooster

Duurzaam XL insectenhotel – Foto door Bertha van Dijk

Natuurfotograaf Philip Friskorn knipt het lintje op vrijdag 19 april

Sinds 2023 plaatst Stichting Duurzaam Steenwijkerland insectenhotels in de gemeente om de biodiversiteit te vergroten. De teller staat inmiddels op 14 hotels. Vrijdag 19 april om 15.00 uur wordt het eerste XL insectenhotel in Sint Jansklooster geopend door natuurfotograaf Philip Friskorn. Dit hotel wordt mogelijk gemaakt door Equans. Iedereen is van harte welkom aan De Omloop in Sint Jansklooster voor de feestelijke opening.

Bloemrijk terrein aan De Omloop in Sint Jansklooster
Het XL hotel van 1 bij 1 meter krijgt een mooie plek aan De Omloop in Sint Jansklooster. In een natuurlijk met bloemen ingezaaid terrein. Prachtig om te zien als de bloemen in bloei staan en daarmee volop voedsel bieden voor de insecten. Ook wordt er een informatiebordje bijgeplaatst. Dit hotel en het infopaneel zijn mogelijk gemaakt door Equans.

Duurzaam & handgemaakt
De insectenhotels worden door Pand 17 uit Vollenhove en de Maargies Hoeve in Kallenkote gemaakt van hergebruikt materiaal. Denk aan dennenappels, mos, schapenvacht, bamboestokjes en duurzaam hout dat niet is geïmpregneerd.

Opening door Philip Friskorn
Aan natuurfotograaf Philip Friskorn de eer om het insectenhotel te openen. Zijn passie voor de natuur kreeg hij met de paplepel ingegoten. Hij maakte zijn eerste natuurfoto al in 1958. Insecten legt hij ook regelmatig vast.

Bevordering van de biodiversiteit
Om de biodiversiteit in de gemeente Steenwijkerland te vergroten, worden insectenhotels geplaatst op openbare bloem- en struikrijke plekken. Insecten zijn heel belangrijk in onze natuur. Ze bestuiven bomen en planten, zijn voedsel voor vogels en andere insecteneters en ruimen dood materiaal op. De hotels bieden onderdak aan allerlei nuttige insecten. Zoals wilde bijen, lieveheersbeestjes en vlinders. Ze kunnen er hun eitjes leggen en overwinteren. Dit alles draagt bij aan de biodiversiteit.

Gratis geveltuintjes
Om de opening te vieren, deelt Stichting Duurzaam Steenwijkerland gratis plantenpakketten uit voor geveltuintjes. Een geveltuin is een strookje groen tegen de voorgevel of schutting van je woning. Vaak niet meer dan 1,5 stoeptegel ‘diep’ en maximaal de breedte van de gevel. Ideaal voor huizen zonder voortuin. Speciaal voor dit type tuintjes zijn 2 kant-en-klare pakketten samengesteld. Voor geveltuintjes in de zon en voor tuintjes in de (half)schaduw. Gevuld met plantensoorten die van nature in Nederland voorkomen. Ga jij een geveltuintje aanleggen? Dan krijg je tijdens de opening van ons een plantenpakket t.w.v. ruim €50 cadeau! Hiervoor geldt op is op.

Hotelketen in Steenwijkerland
In de komende periode worden er ook XL hotels geplaatst in onder andere Wanneperveen bij de volkstuintjes en in Steenwijkerwold bij een speeltuin. Ieder hotel krijgt een eigen beheerder die zorg draagt voor het hotel en de directe omgeving. Ook een hotel bij jou in de buurt runnen? Laat het weten via info@dzst.nl.

Related Posts

Leave a Reply