info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Expositie antieke prenten van Flora en Fauna

Expositie antieke prenten

Vanaf 11 juli in het Infopunt Duurzaam Doen

Oog voor de omgeving en genieten van de natuur: daar biedt Stichting Duurzaam Steenwijkerland graag een podium voor. Daarom kun je vanaf donderdag 11 juli de expositie antieke prenten van Flora en Fauna bewonderen. Gratis in het Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk. De officiële opening is om 16.00 uur.

Origineel & antiek
In deze expositie worden originele antieke prenten van de 16de tot de 19de eeuw getoond. Deze prachtige ingekleurde etsen van bloemen, vogels en insecten geven een idee hoe de mens vroeger in relatie stond met de natuur. De eerste prentenboeken met simpele tekeningen van bloemen waren vooral medisch van aard. Vogels waren nog fantasiefiguren. Na 1600 werden de prenten realistischer en ‘schoner’ en de natuur werd meer romantisch weergegeven. Door de kwaliteit van het papier, het kunstenaarschap van de tekenaars en het meesterschap van de etsers, drukkers en kleurders zijn de prenten nog goed bewaard gebleven.

Beroemde prenten
Er zijn prenten uit de beroemde ‘Flora Batava’ door Jan Kops en ‘Nederlansche Vogelen’ door Cornelis Nozeman. Er zijn ook droomvogels door John Gould en vrolijke vogels door George Edwards. De prenten van bloemen en insecten door Maria Sibylla Merian zijn veel gezocht onder verzamelaars.

Gespecialiseerd antiquariaat
De prenten worden geëxposeerd door Gouldmaps, het gespecialiseerde antiquariaat van Mark van der Staay. Dit antiquariaat is sinds 2015 gevestigd in het centrum van Steenwijk. En is regelmatig aanwezig op antiekbeurzen. Een selectie van de ruime collectie prenten is te bekijken op www.gouldmaps.nl

Expositie Philip Friskorn
Tot die tijd is de expositie ‘Van Weerribben, Wadden en Varanger’ van natuurfotograaf Philip Friskorn nog gratis te bezichtigen. Hij maakte hiervoor een selectie van zijn mooiste foto’s van vuurvlinders, libellen en tal van vogels.

Related Posts

Leave a Reply