IK BEGIN organiseert op 13 mei een duurzame tuinenroute. Doe je ook mee en stel je je tuin open?
Een tuin met diverse bloemen, planten en struiken, waar vlinders, vogels en insecten graag vertoeven. Een tuin die niet alleen een lust is voor het oog, waarin je kunt ontspannen maar die ook bijdraagt aan de biodiversiteit. Hoe mooi zou het zijn als we meer van dit soort tuinen krijgen in Steenwijkerland. Misschien weet je niet waar te beginnen of hoe je dat het best kunt aanpakken. Daarom organiseert IK BEGIN! op 13 mei een duurzame tuinenroute. Zodat je inspiratie kunt opdoen, praktische kennis en tips krijgt van tuineigenaren die al een eind op weg zijn met een duurzame tuin.
Het is de eerste keer dat IK BEGIN deze route wil organiseren. ‘Er is onderzoek gedaan naar de verstening van gemeenten. Daaruit blijkt dat Steenwijkerland in de top tien staat van gemeenten met meest versteende tuinen (zie ‘Steenwijkerland staat in top tien van meest versteende gemeenten’). Het gemiddelde percentage groen in een Steenwijker tuin (in de bebouwde kom) bedraagt maar 27 procent. Wij willen hier graag verandering in brengen en denken dat mensen in onze gemeente wel degelijk groene vingers hebben. Maar we kunnen ons voorstellen dat ze graag willen weten hoe je je tuin kunt veranderen, verbeteren en verduurzamen. Daar willen we graag bij helpen door mooie voorbeelden te laten zien’, legt Jeroen de Groot uit, lid van de werkgroep IK BEGIN!
Met een knipoog naar de duurzame huizenroute
‘Je hoeft heus niet je hele tuin direct op de schop te doen of per se een grote tuin te hebben. Het past goed bij de gedachte achter IK BEGIN!: het gaat erom dat je begint, en niet wacht op een ander. Je kiest iets wat past bij jouw situatie. We doen het eigenlijk ook met een knipoog naar de duurzame huizenroute’, vervolgt Jeroen.
Wat is een duurzame tuin?
Een duurzame tuin kun je op veel verschillende manieren uitleggen. Een tuin kan duurzaam zijn omdat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dit maakt een tuin echter nog niet inspirerend. Een duurzame tuin is aantrekkelijk om te zien, niet alleen voor mensen maar ook voor insecten, vogels en andere dieren. Ze vinden er niet alleen een schuilplek, maar ook voedsel.
Het gaat om een mooie tuin met veel planten en bloemen, netjes geplant in borders of juist op een natuurlijke (verwilderde) manier.
Of er zit veel bodemleven in de grond, doordat er weinig bestrating is en er planten in staan die de bodem verrijken. Ook een vijver, wadi of poel kan de tuin een duurzaam karakter geven. Denk ook aan een biologische moestuin.
Een duurzame tuin hoeft niet groot te zijn, het gaat erom andere mensen te inspireren. Een klein tuintje bij een rijtjeshuis of een bloemrijk balkon kan net zo motiverend werken als een grote aangelegde tuin.
‘We hopen dat mensen met een duurzame tuin andere mensen tips kunnen geven hoe zij hun tuin ook wat duurzamer of natuurlijker kunnen maken. Mocht de eigenaar van een duurzame tuin ook beschikken over oude ambachten, zoals bijvoorbeeld het zeisen van het gras, dan is dat in onze ogen ook een mooie toevoeging’, aldus Jeroen.
Hoe werkt de route?
De tuinenroute is gratis. Wanneer bekend is welke tuinen meedoen, gaan we deze in kaart brengen op onze website. Mensen die tuinen willen bezichtigen, kunnen dan hun eigen route uitstippelen en tuinen bezoeken.
Deelnemers kunnen de tuinen bezichtigen en de eigenaar kan mensen informatie geven over de tuin en de aanleg ervan.
Hoe kan ik mijn tuin opgeven?
Wil jij je tuin openstellen op 13 mei? Stuur dan een mail naar: info@ik-begin.nu. Op een later tijdstip sturen wij je dan een mail, waarin staat hoe je informatie en foto’s over je tuin op onze website kunt uploaden. Omdat dit de eerste keer is dat we de tuinenroute organiseren, willen wij eerst kijken of er genoeg animo is om mee te doen. Ook kijken we naar het verloop van covid-19. Verder krijg je van ons een mail met daarin meer informatie over deze tuinendag.
Lees hier onze ingezonden brief in Steenwijker Courant: We hebben wel degelijk groene vingers! Wie gaat de uitdaging aan?