info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Duurzaam wassen en drogen

Wanneer heb jij de was voor het laatst buiten gehangen?

Samen met Sociaal Werk De Kop hangen wij de was buiten. Sta je weleens stil bij het duurzaam wassen en drogen van al je wasgoed? Met deze 5 tips kun je flink besparen. Dat is fijn voor je kleding, energierekening, portemonnee én het milieu. Bovendien maak je kans op een goedgevuld duurzaam waspakket met wasstrips en gerecyclede knijpers.

#1 Oud versus nieuw
In een gemiddeld huishouden is de wasmachine goed voor 5% van de energierekening. Nieuwe wasmachines zijn niet veel zuiniger geworden in de afgelopen jaren. Oude wasmachines met label C of zuiniger kun je beter zo lang mogelijk blijven gebruiken. Dit is dus anders vergeleken met bijvoorbeeld een koelkast.

#2 Goedgevuld
Was met een goedgevulde trommel. Een vuist ruimte tussen de was en de bovenkant van de trommel is genoeg. Programma’s voor fijne was en wol zijn per kilo was minder zuinig, omdat je de trommel niet helemaal mag vullen als je kwetsbare kleding mooi wilt houden.

#3 Kies voor eco
Temperatuur is veel bepalender voor het energieverbruik dan de duur van het programma. Daarom is het ecoprogramma zuiniger dan het katoenprogramma, hoewel het vaak langer duurt (verkort de tijd niet). Met lagere temperaturen en volle trommels valt de meeste energiewinst te behalen. Wassen op 30°C is gemiddeld de helft zuiniger dan op 40°C.

#4 Buiten drogen met klimaatknijpers
Op drogen valt nog veel meer te besparen. Hang de was het liefst buiten op. Kies voor duurzame knijpers van gerecycled plastic zonder metalen veer. Die gaan lang mee en er zijn veel minder grondstoffen en energie voor nodig om ze te maken. Als de was buiten aan de lijn droogt, kan de centrifuge op een wat lager toerental draaien. Bij gebruik van de droger loont het juist om het hoogste toerental te kiezen. Heb je een oude droger van 10 jaar of ouder en je kunt/wilt niet zonder? Vervang deze dan door een warmtepompdroger. Die zijn aanzienlijk zuiniger.

#5 Duurzaam wasmiddel
Een duurzaam wasmiddel belast het milieu en de aarde zo min mogelijk. Het is bij voorkeur:

  • Biologisch afbreekbaar
  • Vrij van chemische toevoegingen & plastic
  • Vegan
  • Compact door minder verpakkingsmateriaal en efficiënt transport
  • Gemaakt onder Fairtrade omstandigheden

Wasstrips (papieren doekjes met wasmiddel) zijn een nieuwe vorm van wasmiddel. Ze zijn zeer compact. Als ze bovendien plasticvrij, vegan en biologisch afbreekbaar zijn, is dat een duurzame keuze.

Hang je was op & win
Deel een foto van je waslijn op Facebook en/of Instagram en tag Stichting Duurzaam Steenwijkerland. Mailen naar info@dzst.nl mag ook. Iedere week verloten we onder de inzendingen 3 keer een goedgevuld duurzaam waspakket met wasstrips en gerecyclede knijpers. De winnaars krijgen persoonlijk bericht en mogen hun pakket ophalen bij het Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk.

Meer info
Wil je meer weten over duurzaam wassen en drogen? Check de Kennisbank Duurzaam Doen en zoek bijvoorbeeld op ‘droger’. Wil je thuis nog meer energie besparen? Maak dan een afspraak met de energiecoach voor een gratis adviesgesprek aan huis.