info@dzst.nl
Samen duurzaam!

De Levende Tuinenroute

Volgend jaar vindt de Levende Tuinenroute plaats op 24 juni

Doe je ook mee en stel je je tuin open?

Bezoekers tijdens de Levende Tuinenroute dit jaar (Foto: Martine Sprangers)

Een tuin met diverse bloemen, planten en struiken, waar vlinders, vogels en insecten graag komen. Een tuin die niet alleen een lust is voor het oog, maar waarin je kunt ontspannen en die ook bijdraagt aan de biodiversiteit. Hoe mooi zou het zijn als we meer van dit soort tuinen krijgen in Steenwijkerland en omgeving.

Misschien weet je niet waar te beginnen of hoe je dat het best kunt aanpakken. Daarom organiseert IK BEGIN! De Levende tuinenroute. Zodat je inspiratie kunt opdoen, praktische kennis en tips krijgt van tuineigenaren die al een eind op weg zijn met een levende tuin.

In 2021 heeft IK BEGIN! deze tuinenroute voor het eerst georganiseerd. Er deden toen twintig tuineigenaren mee. Een van hen was Jacques Meijer uit Steenwijk. Een ware tuinliefhebber met een niet heel grote tuin, maar dat is ook niet nodig om er een waar paradijs van te maken. ‘Ik zorg voor variatie in kleur en bloei in onze tuin.’

Lees hier het interview

Dit jaar vond de Levende Tuinenroute voor de tweede maal plaats op 25 juni. Ingeborg Sturre uit Steenwijk heeft beide keren meegedaan. โ€˜Ik ben heel praktisch in de tuin. Zo heb ik veel bodembedekkers, dan krijgt onkruid geen kans.’

Lees hier het interview.

We hebben wel degelijk groene vingers!
De werkgroep kwam op het idee van deze route om dat het gemiddelde percentage groen in een Steenwijker tuin (in de bebouwde kom) maar 27 procent bedraagt. Wij willen hier graag verandering in brengen en denken dat mensen in onze gemeente wel degelijk groene vingers hebben. Maar we kunnen ons voorstellen dat ze graag willen weten hoe je je tuin kunt veranderen, verbeteren en verduurzamen. Daar willen we graag bij helpen door via deze route mooie voorbeelden te laten zien.

(Foto: Martine Sprangers)

Hoe werkt de route?
De route is gratis en duurt van 10:00 tot 16:00 uur. Je kunt op het onderstaande kaartje zien welke tuinen zijn opengesteld en zelf je route samenstellen. De eigenaren geven graag uitleg over hun tuin. Klik hier voor een overzicht (pdf) van de voorgestelde routes met de adressen.

Wil jij je tuin ook openstellen?

Meld je dan aan met onderstaande formulier.

Wat is een levende tuin?

Een levende tuin kun je op veel verschillende manieren uitleggen. Een tuin kan levend zijn omdat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dit maakt een tuin echter nog niet inspirerend. Een levende tuin is aantrekkelijk, niet alleen voor mensen maar ook voor insecten, vogels en andere dieren. Ze vinden er niet alleen een schuilplek, maar ook voedsel.
Het gaat om een mooie tuin met veel planten en bloemen, netjes geplant in borders of juist op een natuurlijke (verwilderde) manier.
Of er zit veel bodemleven in de grond, doordat er weinig bestrating is en er planten in staan die de bodem verrijken. Ook een vijver, wadi of poel kan de tuin een duurzaam karakter geven. Denk ook aan een biologische moestuin.

Een levende tuin hoeft niet groot te zijn, het gaat erom andere mensen te inspireren. Een klein tuintje bij een rijtjeshuis of een bloemrijk balkon kan net zo motiverend werken als een grote aangelegde tuin.

Wil je zelf aan de slag? Hier tips voor een makkelijke, natuurlijke duurzame tuin

  • zorg voor diverse planten
  • breng hoogteverschillen aan voor de afwatering
  • sla regenwater op
  • liever geen tegels in de tuin
  • leg een groen dak aan
  • maak je eigen compost
  • zorg voor een groene omheining
  • gras zorgt voor goede afwatering
  • tuinier natuur- en diervriendelijk (liever niet teveel schoffelen, laat bladeren liggen, geen opgeruimde tuin?

We hebben nog meer informatie voor je bij elkaar gezet om je op weg te helpen. Klik hier voor de informatie