Zwerfvuil staat in de top 3 ergernissen. Maar liefst 95% van de Nederlanders ergert zich hieraan. Bovendien kost het de overheid ruim 300 miljoen euro per jaar om het op te ruimen. Gelukkig kunnen we hier samen wat aan doen, want zwerfvuil voorkomen begint bij jezelf. Als inwoner van de gemeente Steenwijkerland kun je namelijk een afvalbak adopteren. Dat is goed voor mens, dier en milieu.
Veel afval vergaat niet
Als je goed om je heen kijkt, zie je regelmatig afval liggen. Veel van dit vuil vergaat niet. Een bananenschil kan wel 1 tot 3 jaar overleven in de natuur. Kauwgom doet er minstens 20 jaar over. En een blikje vergaat nauwelijks. Niet-natuurlijke materialen worden uiteindelijk piepkleine deeltjes. Die komen terecht in de bodem en in het water, en daarmee ook in ons eten.
Adoptiebak
Door een afvalbak te adopteren, verminder je het zwerfafval in jouw omgeving. Op deze manier draag je bij aan een schone buurt. De gemeente plaatst afvalbakken op belangrijke en logische locaties. Denk aan parken, in winkelstraten en op routes van scholen naar winkelcentra. Staat er al een afvalbak bij jou in de buurt? Dan toveren we die om tot adoptiebak. Als dit niet het geval is, zoeken we samen naar een geschikte plek voor een nieuwe bak. Iedere bak krijgt een sticker waarop staat dat hij geadopteerd is. Daarna is het aan jou om voor de afvalbak en de directe omgeving te zorgen.
Kleine moeite, groot gebaar
Joost Monninkhof heeft een afvalbak geadopteerd in Giethoorn: ‘Bij onze buurtspeeltuin zag ik altijd veel snoeppapiertjes in de bosjes. Ik kon het de kinderen niet kwalijk nemen, want er was geen afvalbak. Daarom heb ik er één geadopteerd. Eén keer in de twee tot vier weken kijk ik of die vol is, en dan leeg ik deze. Hiervoor heb ik alle benodigdheden. Denk aan vuilniszakken, handschoenen, een afvalgrijper en een sleutel om de bak te openen. Ook zorg ik ervoor dat de omgeving schoon blijft. Wanneer ik twee of meer volle zakken heb, haalt de gemeente ze op. Dit meld ik heel eenvoudig via de website. Dat werkt super. Voor mij is het een kleine moeite en de hele buurt heeft er plezier van.’
Betrokken
‘Buurtbewoners reageren positief en zijn echt betrokken. De sticker die op de afvalbak zit, helpt daaraan mee. Bij een volle bak weten ze mij te vinden. En als ik een keer geen tijd heb, helpen ze. Bovendien zorgt het ervoor dat de omgeving automatisch schoner blijft, want mensen zijn met een prullenbak in de buurt sneller geneigd om op te ruimen.’
Elke dag beter
‘Ik was al begonnen met afval verzamelen voordat ik wist van de adoptiebak. Zwerfvuil zie ik elke dag en daarin neem ik graag het initiatief. Een vuilniszak zit standaard in mijn jaszak. Door het op te ruimen hoop ik dat het oproept om er niet meer bij te gooien. Je laat elke dag iets beter achter dan je het gevonden hebt. Dat vind ik heel mooi.’
Landelijke Opschoondag
Zaterdag 18 maart is de Landelijke Opschoondag en dan gaat Joost ook op pad: ‘Niets is zo irritant als een dicht waaiende zak, dus neem een afvalzakring mee. En een omgeving kan schoon lijken, maar kijk verder om je heen. We wonen in een waterrijke omgeving en de meeste troep haal ik met een hark uit sloten. Denk aan flesjes, handschoenen van het tanken, snoeppapiertjes en blikjes. Zo houden we de omgeving écht schoon.’
Tips voor een schone leefomgeving
- Ligt ergens veel zwerfvuil? Meld dit bij de gemeente via de website.
- Gooi afval in een openbare vuilnisbak. Geen prullenbak in de buurt of is deze vol? Neem het mee naar huis.
- Doe zaterdag 18 maart mee met de Landelijke Opschoondag bij jou in de buurt of organiseer er zelf één. Regelmatig schoonhouden is een goede manier om een plek afvalvrij te houden.
- Beperk je eigen afval. Neem een boodschappentas mee, gebruik een hervulbaar flesje en verpak je eten in herbruikbare bakjes.
- Adopteer een afvalbak.
Wil jij ook een afvalbak adopteren of je aansluiten bij één van de zwerfvuilteams? Neem contact op met Stichting Duurzaam Steenwijkerland via info@dzst.nl of 0615462046.