info@dzst.nl
Samen duurzaam!

Adopteer een afvalbak

Zwerfvuil staat in de top 3 ergernissen. Maar liefst 95% van de Nederlanders ergert zich hieraan. Bovendien kost het de overheid ruim 300 miljoen euro per jaar om het op te ruimen. Gelukkig kunnen we hier samen wat aan doen, want zwerfvuil voorkomen begint bij jezelf. Als inwoner van de gemeente Steenwijkerland kun je namelijk een afvalbak adopteren. Dat is goed voor mens, dier en milieu.

Veel afval vergaat niet
Als je goed om je heen kijkt, zie je regelmatig afval liggen. Veel van dit vuil vergaat niet. Een bananenschil kan wel 1 tot 3 jaar overleven in de natuur. Kauwgom doet er minstens 20 jaar over. En een blikje vergaat nauwelijks. Niet-natuurlijke materialen worden uiteindelijk piepkleine deeltjes. Die komen terecht in de bodem en in het water, en daarmee ook in ons eten.

Adoptiebak
Door een afvalbak te adopteren, verminder je het zwerfafval in jouw omgeving. Op deze manier draag je bij aan een schone buurt. De gemeente plaatst afvalbakken op belangrijke en logische locaties. Denk aan parken, in winkelstraten en op routes van scholen naar winkelcentra.

Staat er al een afvalbak bij jou in de buurt? Dan toveren we die om tot adoptiebak. Als dit niet het geval is, zoeken we samen naar een geschikte plek voor een nieuwe bak. Iedere bak krijgt een sticker waarop staat dat hij geadopteerd is. Daarna is het aan jou om voor de afvalbak en de directe omgeving te zorgen.

Kleine moeite, groot gebaar
Joost Monninkhof heeft een afvalbak geadopteerd in Giethoorn: ‘Bij onze buurtspeeltuin zag ik altijd veel snoeppapiertjes in de bosjes. Ik kon het de kinderen niet kwalijk nemen, want er was geen afvalbak. Daarom heb ik er één geadopteerd. Eén keer in de 2 tot 4 weken kijk ik of die vol is, en dan leeg ik deze. Hiervoor heb ik alle benodigdheden. Denk aan vuilniszakken, handschoenen, een afvalgrijper en een sleutel om de bak te openen. Ook zorg ik ervoor dat de omgeving schoon blijft. Wanneer ik 2 of meer volle zakken heb, haalt de gemeente ze op. Dit meld ik heel eenvoudig via de website. Dat werkt super. Voor mij is het een kleine moeite en de hele buurt heeft er plezier van.

Betrokken
‘Buurtbewoners reageren positief en zijn echt betrokken. De sticker die op de afvalbak zit, helpt daaraan mee. Bij een volle bak weten ze mij te vinden. En als ik een keer geen tijd heb, helpen ze. Bovendien zorgt het ervoor dat de omgeving automatisch schoner blijft, want mensen zijn met een prullenbak in de buurt sneller geneigd om op te ruimen.’

Criteria voor plaatsen adoptiebak
Voor het plaatsen van een adoptieafvalbak zijn er een aantal spelregels:

 • Alleen op openbare gemeentegrond
 • Op plekken waar zwerfaval ligt of waarbij de kans groot is dat dit er komt te liggen
 • Niet te dichtbij een andere afvalbak, de minimale afstand is 100 meter
 • Mag niet in de weg staan op de stoep
 • Mag niet te hinderlijk zijn voor groen onderhoud
 • Niet in speeltuinen, leer kinderen om afval mee naar huis te nemen

Adoptiebak aanvragen
Ben je enthousiast en wil jij je inzetten voor een schone leefomgeving? Vraag dan nu een adoptiebak aan! Dat doe je hier heel eenvoudig online. Na plaatsing zorg je ervoor dat de omgeving van de afvalbak schoon blijft van zwerfvuil. Je leegt de bak wanneer deze vol is. Bovendien kun je jaarlijks een vaste vergoeding krijgen om de kosten van het aanbieden van restafval te dekken. Je krijgt van ons vuilniszakken, handschoenen, een afvalgrijper en een sleutel om de afvalbak te openen.

Tips voor een schone leefomgeving

 1. Ligt ergens veel zwerfvuil? Meld dit bij de gemeente via de website.
 2. Gooi afval in een openbare vuilnisbak. Geen prullenbak in de buurt of is deze vol? Neem het mee naar huis.
 3. Doe mee met de Landelijke Opschoondag en de World Cleanup Day bij jou in de buurt of organiseer zelf een opschoonactie. Regelmatig schoonhouden is een goede manier om een plek afvalvrij te houden.
 4. Beperk je eigen afval. Neem een boodschappentas mee, gebruik een hervulbaar flesje en verpak je eten in herbruikbare bakjes.
 5. Adopteer een afvalbak.

Adopteer een afvalbak of sluit je aan bij één van de zwerfvuilteams in Steenwijkerland. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem contact met ons op via info@dzst.nl.